Ha száműzöd a glutént, fogysz?

Dietetikusként egyre gyakrabban találkozom olyan fogyni vágyókkal, akik a gluténmentes étrendtől várják testsúlyuk csökkenését. Járjuk csak egy picit körbe a témát!

Mit is jelent, hogy gluténmentesen élni? Alapvetően olyan alapanyagok, gabonafajták vagy ezekből készült termékek teljes kizárását az étrendünkből, amelyek glutént tartalmaznak például búza, rozs, árpa, stb. A gluténmentes étrendre a lisztérzékenységgel élőknek van feltétlenül szükségük, hiszen az ő esetükben a szervezetük gluténnal terhelése komoly tüneteket, szövődményeket okoz.

Gluténmentes receptekért kattints ide!

Aki azonban nem lisztérzékeny, az ő esetükben a szigorú gluténmentes diéta nem szükséges, önmagában pedig a gluténmentes étrend nem vezet testsúlycsökkenéshez. Természetesen, ha a reggeli kenyerünket, kiflinket, kakaós csigánkata gluténmentesség jegyében friss salátára, gyümölcsre cseréljük, akkor súlyunk csökkenhet, kedélyünk javulhat, bőrünk kisimulhat. De nem azért, mert a zöldség vagy a gyümölcs gluténmentes, hanem azért, mert a napi energiabevitelünket csökkentettük, vitamin- és rostfogyasztásunkat növeltük. Ha az étrendi változtatásunk kimerül abban, hogy a péksüteményt adott esetben ugyanolyan magas energia-, szénhidrát-, zsír-, cukortartalmú gluténmentes péksütire cseréljük, attólmég nem leszünk sem egészségesebbek, semsoványabbak.

Súlyunk csökkentése érdekében, ahelyett, hogy épp egy aktuális divatirányzatnak hódolva sok pénzt költenénk a gluténmentes késztermékekre,vagy ahelyett, hogy felesleges energiákat ölnénk gluténmentes étrendünk összeállításába, változtassunk inkább életmódunkon, figyeljünk oda a megfelelő napi energiabevitelre, a kiegyensúlyozott tápanyagarányokra, a napi 4-5-szöri kisebb étkezésre, és nem utolsó sorban a rendszeres mozgásra, a fizikailag is aktív mindennapokra.

Fogyókúrás receptjeinket itt találod

Lendülj formába gyümölcsökkel!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt együk Budakeszin – Étteremajánló 2092-es irányítószámmal

Budapest nyugati városhatárán éppen túl fekszik Budakeszi, immár az agglomerációban, identitásában és méreteiben azonban lehetne akár a közeli, még a fővároshoz tartozó Kútvölgy vagy Hűvösvölgy is. A 15 ezres település gyakorlatilag összes éttermét egy vonalban találjuk – naná, hogy – a Fő utcán. Íme, Budakeszi ízei.