Lisztérzékenység – nem könnyű vele élni!

{ KÉP = 36808, 2, ajanlo/liszterzekenyseg-nem-konnyu-vele-elni}A lisztérzékenységhez kapcsolódó étrend szigorú. Fontos tudni, hogy az orvosi diagnózis után a diéta egy egész életre szól, és nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.{T}

A lisztérzékenységhez kapcsolódó étrend szigorú, és nagyon fontos tudni, hogy az orvosi diagnózist követően a diéta egy egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

A tünetek

A lisztérzékenység (cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia), a tejcukor-érzékenységhez hasonlóan, nem allergiás betegség. Lényege, hogy a szervezet a glutén komplex gliadin nevű fehérjéjére kórosan reagál, a vékonybélben a bolyhok tönkremennek, így zavart szenved a tápanyagok felszívódása. Tünetei lehetnek hasmenés, puffadás, hasi diszkomfort, fogyás, koncentrációképesség csökkenése, fáradtság, depresszió, gyerekeknél fejlődésbeli elmaradás. Nem egyszerűsíti a helyzetet, hogy a betegség lehet tünetmentes is.Mivel a betegséghez kapcsolódó étrend nagyon szigorú, fontos, hogy csakis szakorvos által felállított diagnózis esetén kezdjünk bele a gluténmentes diétába, ami egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

Ami tilos...

A cöliákia étrendjében kerülni kell minden, glutént tartalmazó alapanyagot és a felhasználásukkal készült kész, félkész terméket. Ezek: búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, tritikálé. Az itt felsorolt alapanyagok elhagyása elsőre egyszerűnek tűnhet, ám számos élelmiszer-összetevő származtatható glutén tartalmú gabonákból. A lisztérzékenységgel élők a termékek címkéin minden, a fenti gabonákat tartalmazó összetevőre legyenek figyelemmel (pl. búzacsíra, -olaj, rozsliszt, búzafehérje, búzakeményítő stb...). Gabonaeredetű összetevőket használhatnak konzervekben, húsipari termékekben, de akár a gyorsfagyasztott sültburgonya vagy az előre csomagolt reszelt sajt előállításánál is.

...és amit lehet

Gabonafélék közül fogyaszthatóak: rizs, kukorica, köles és ugyan nem gabona, de a hajdina, quinoa, amaránt is.A lisztérzékenyek számára ma már speciális, gluténmentes termékek széles köre érhető el. Ezek előállításánál a gyártó garantálja, hogy a termék gluténnal nem szennyezett. Az otthoni környezetben a lisztérzékeny ember számára el kell különíteni a vágókést, a szeletelő deszkát, a kenyérpirítót, ügyelni kell, hogy az általa fogyasztott ételek egyáltalán ne tartalmazzanak glutént.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...