„Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!”

A borvidékeken Vince-napon nem ritka látvány, hogy a szőlészek hurkát, kolbászt akasztanak a szőlősorok végén a tőkékre. Sőt pappal érkeznek, aki megáldja a szőlőt, a leendő termést és a bort, jó időjárást kér a szőlőnek az égiektől.

Disznótoros receptek itt >>

Szent Vince vértanúnak nem volt sok köze a borhoz, és több magyarázat szerint a neve miatt lett a borászok védőszentje, mert a latin vinum szóhoz hasonlít a neve. A népszokás elég régre nyúlik vissza, a 15. századból már van írásos emléke a különböző Vince-napi szokásoknak. Az is valószínű, hogy egyszerűen a vértanú napjához kötötték a tél elmúlását is. Főként az összetartó közösségeknél, ahol a faluhoz szőlőhegy is tartozott, és mindenkinek volt présháza, a gazdák disznótoros étellel is megvendégelték egymást.

Ha nem bízzuk a véletlenre meg a szerencsére, a termést „befolyásolni” is lehet. Amilyen hosszú hurkát-kolbászt kötünk a tőkére, olyan hosszú, s amilyen nagy disznósajtot, olyan telt lesz a szőlőfürt. Sőt, van aki bort is ás el a tőkék közé.

Ha trükközni kell...

„Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod.” Ha Vince-napon nincs fagy, süt a nap és olvadni kezd, jó évre számíthatnak a gazdák. (Nem ijedtek meg, ha Vince-napon nem csordult meg a jég, az élelmesebbek ilyenkor egy vödör vizet öntöttek a présház tetejére.) Jó jelnek számít az is, ha a megvágott szőlővessző levet enged. Az igazán szakaavatottak a különböző szőlőkből fajtánként levágnak néhány vesszőt, vízbe teszik, és kihajtatják a szobában, később a mennyiséget és a minőséget is megjósolhatják a hajtás nagyságából.

A mondás úgy tartja!

Január 22-e a borásztársadalom ünnepe. Ilyenkor borászok és szőlészek megszenteltetik a szőlőket, áldást kérnek, meglocsolják borral a tőkéket. Vince-vessző vágásával megjósolják a termést a következő évre. Pincéről pincére járva meglátogatják egymást, megkóstolják a másik borát, és áldomást énekelnek. A szőlőtermesztők és boros gazdák védőszentje Szent Vince. A hagyomány úgy tartja, hogy mivel eltelt már a tél fele, ezen a napon kezd elmúlni is. Az ünnepségek és a népszokások a szőlőszenteléssel kezdődnek. A pap áldást kér istentől, hogy a gazdának jó termése legyen, majd szentelt vízzel, máshol megszentelt borral meglocsolja a földet.

Miért is a Vince?

{ RKÉP =72918,3}

Címlapról ajánljuk

Ezekben a téli gyümölcsökben van a legtöbb cukor

A szervezet normál működéséhez elengedhetetlen, hogy ellássuk azt a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Télen ez talán még fontosabb, mint az év többi szakában, ezért ilyenkor érdemes különösen odafigyelni a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra. Persze azért ilyenkor sem árt megnézni, hogy pontosan mit is viszünk be az elfogyasztott élelmiszerekkel...

Nosalty

További cikkek