Házi disznósajt Eperjeskéről recept

Házi disznósajt Eperjeskéről
Házi disznósajt Eperjeskéről
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, a gulyáskrémet és a leveskockát nem mindenki kedveli, de ott, ahol ezt a disznósajtot készítettük, évente 8 disznót vágnak. Ők így készítik, és nagyon finom, bizton állíthatom. Ha valaki ezt nem szeretné, váltsa ki fűszerekkel és paprikakrémmel. Nem lehet összehasonlítani azzal a disznósajttal, amit a boltban kapunk. Aki ezt egyszer megkóstolja...

hozzávalók / 8 adag

  • 1 db gömböc (sertés gyomor)
  • 2 kg főtt csont nélküli sertés fejhús, sertésfül, vese, nyelv és bőr
  • őrölt kömény
  • gulyáskrém
  • 2 db leveskocka
  • bors
  • pirospaprika
  • kevés só

ajánlat

Reggelire friss kenyérrel töpörtyűvel, hagymával ajánlom.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, vacsora
nehézség: közepes
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött sertésgyomor, töltött gömböc, disznósajt vidékiesen, házi disznósajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gömböcöt nagyon alaposan meg kell tisztítani!
  2. Kifordítva a belső réteget késsel lehúzzuk róla úgy, hogy ki ne szakadjon.
  3. Alaposan átmossuk, és kicsit beáztatjuk hagymás, sós vízben.
  4. Közben a fejet, a fület és a bőrt sós vízben feltesszük főzni. Kb. 2-3 óra főzésre lesz szükség. Mi a hurkához való belsőséggel együtt főztük ezt az alapanyagot is.
  5. Ha megfőtt 2-3 cm csíkokra vágujk.
  6. A leveskockát felfőzzük 2 dl vízzel, és a húshoz adjuk.
  7. Befűszerezzük, teszünk bele gulyáskrémet tetszőlegesen, és összekeverjük.
  8. A sóval csínján bánjunk, mert egyéb sózott alapanyagok is kerültek már bele.
  9. A szépen megtisztított gömböcbe töltjük, és alaposan összevarrjuk.
  10. Lobogó vízbe tesszük, és kb 1 órán át főzzük. (Disznóvágáskor a hurka után kerül az üstbe.)
  11. Ha kész egy deszkára fektetjük, majd egy másik deszkát teszünk rá, és valamilyen nehezéket. Így hagyjuk kihűlni.

  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 12 703
elküldve: 2
receptkönyben: 67
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Big Boss

Mióta szakács: 2010.09.20.
56 recept

Hozzászólások (13)

Bandipapa
Bandipapap, 2013-01-11 13:49

Végig olvastam a kommenteket, hát egy aprócska észrevételem lenne: azért ha valakivel nem értünk egyet (pl. gulyáskrém) még nem kell"fikázni" (na ez gusztustalanra sikeredett).
Big Boss receptjét annyiban egészíteném ki, hogy (házilag otthon készült) disznósajtba , mivel nem tudtam megfüstölni én tettem kevés vízben feloldott füstölt hús aroma kockát a töltelékbe. Igaz, én nem tettem bele gulyáskrémet, de nem vonom kétségbe a "végtermék" gasztronómiai értékét.
Ahány ház, annyi szokás.
Üdv. Bandipapa

pataygyz
pataygyzsze, 2013-11-20 13:52

kedves Bandipapa!
Eleinknek nem volt fagyasztója és hűtőszekrénye. Ezért a füstölés a tartósítás egyik formája volt. A füstölt íz megkedvelése csak ezután jött. A disznósajt abálás utáni kipréselése nem azért történt, hogy hercig kis lapos sajtot kapjanak, hanem kiszorították belőle a levegőt, hogy tovább tudják eltartani. Ezért kell a kolbászokat és szalámikat is keményre tölteni, különben a füstölés ellenére is megromlanak. A sült húsokat köcsögökbe ( később üvegekbe ) tették, amit forró mangalica zsírral töltöttek tele. Ezzel lezárták a levegő elöl és sokáig eltarthatóvá tették. A savanyítás szintén tartósítás eszköze volt. Ezért készítettek disznóöléskor töltött káposztát, amit szintén cserépköcsögökbe tettek és zsírral zárták le a szájánál, hogy ne kapjon levegőt. Annak idején a Wittenbergben és más német városokban tanuló magyar diákok szekéren vitték magukkal és hosszú ideig ezt ették.
Ennyit az évszázados magyar gasztronómiáról.
Ízlések és pofonok különbözőek. Egy biztos, hogy semmi esetre sem használok és használnék gulyáskrémet, húsleves kockát és füstölt hús aromát, amikor van fokhagymánk ( nem kínai vacak ) hungarikum őrölt piros paprikánk (nem téglaporos, toxinos dél amerikai ) , vöröshagymánk ( nem holland tápoldatos ). Ezeket ismerős ( ez a nagyon fontos ) termelőktől a piacon be lehet szerezni.
Mindenkinek jó disznólkodást kívánok:
Zoli

Bia
Biap, 2013-01-11 14:51

Ez így igaz! Talán nem is érdemes foglalkozni olyan emberrel aki unatkozik és kötözködni szeretne!
A receptekből ötleteket lehet kapni, vagy mondjuk irányt. A vég csak rajtunk múlik!
Köszönöm a gondolatot.
Üdv. Dénes

KisEdi
KisEdisze, 2012-12-05 14:54

Ömm...mai napi hülye kérdésem: lehet disznó gyomrot venni a hentesnél? Eddig mindig az tartott vissza minket a disznósajt készítéstől, hogy nem akartuk műanyagba tenni.

Sancho
Sanchoszo, 2012-10-27 18:26

Röffencset még egy hónapig hagyom hízni, oszt lesz nyuvasztás megint.

Big Boss
Big Bossk, 2012-06-05 11:31

Érdemes figyelni a szövegkörnyezetre, pld. rendszeres, finom, kostóltam stb...
Ha ez nem megfelelő, irány a Tesco gazdaságos disznósajt! Talán látott már disznót is!
Minden benne van!

Tarackos
Tarackossze, 2012-06-06 10:09

Nem a Tescóban szoktam disznósajtot vásárolni.Mindig magam készítem,de gulyáskrémet,leveskockát és egyéb műanyagot soha nem rakok bele.Elképzelem amint az idős emberek ott állnak a teknő előtt és sírva fakadnak,hogy nincs gulyáskrémük a spejzban.

gregoreva
gregorevap, 2010-12-03 21:59

Kedves Dénes!Köszi szépen, igen, tényleg az ilyen barát ritka kincs!! Élünk ,a finomságok adta lehetőségekkel: hmmm......hurka,kolbász,disznósajt a saját szájízünk szerint készült és fincsi,hát igen, a tepertőkrém se egy eldobandó dolog,sőt!!!!:-))))Köszönjük, és Nektek is kellemes hétvégét! Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2010-12-03 12:23

Kedves Big Boss!Azért vannak még csodák, egy 140 kg-os disznót vágott le nekünk az a barátnőm, akinek sok gyermeke van, és sok kóstolót kapunk, és ha hatalmas disznót vágnak, veszünk is tőlük "malacságokat"! Annyira jó, hogy szóltak, és ott vágtuk le a malacot, lett belőle hurka is, meg disznósajt is, kolbász is, de javarészt a húsra mentünk.Szerencsére nem volt nagyon zsíros.S abban is szerencsém ,szerencsénk van, hogy vannak még ilyen emberek a Földön, akik segítőkészek, és tök reális áron, inkább azt mondom, emberi áron adták el. Ami kellett belőle,volt amit otthagytunk, mi nem használjuk fel, ők igen.Hát , ez igazi karácsonyi ajándék volt a hétvégén nekünk!:-))) Éva-Anyóca Mondjuk kiakasztottuk ,mert ahogy írtam, én a kásába, azaz a rizsbe, babért tettem, a májas hurkába meg majorannát, de normális mennyiségben,de azért lehessen érezni.Aztán a kóstolás után, azt mondta, mégis igazam van, nem is rossz, a babéros rizs se, meg a majorannás hurka se: :-)))) Szép napot és jó készülődést Nektek az ünnepekre! Éva

Big Boss
Big Bossp, 2010-12-03 15:59

Kedves Éva-anyóca!Öröm a köbön, ha az embernek ilyen barátai ismerősei vannak. Bizony a mai napokban nehéz sőt talán lehetetlen ilyen barátokat találni. Viszont saját tapasztalatból mondhatom és a tiédből is látszik, hogy vannak! Legyen szép napotok és kellemes hétvégétek! Jó étvágyat a sok finomsághoz! Ui: Nálunk a tepertőkrém most nagyon, de nagyon.... Üdv. Dénes

gregoreva
gregorevaszo, 2010-11-13 22:22

Köszi!Nagyon guszta.Vártam már, olyan, mint ahogy mi szoktuk. :-( Éva-Anyóca