Gyömbéres ribizlikenyér, a nyár kihagyhatatlan sütije

A nyár legfényesebb piros bogyója egy sütiben a hűsítő és igen aromás gyömbérrel? Ez lesz a kedvenced idén!

Nincs párja sem ízben, sem küllemben ennek a sütinek – ő a gyümölcskenyerek, mondhatjuk úgy, netovábbja. A kis piros bogyók a felvágásnál csodálatosan látszanak a tésztában. Az édes piskótához hasonló szivacsban megannyi savanykás ízpötty, nagyon izgalmas, illatos és 2-3 napig megtartja fantasztikus, légies állagát.

Ribizli
Édesapám hívott bolond ribizlinek, amikor bohóckodtam kiskoromban. Nem hiszem, hogy fanyar humorom miatt tette, inkább csak úgy dobálhattam magam, ahogy a bogyók lengedeznek a vékonyka száron. Ez a gyümölcs vagy egy életre a rajongójává tesz, vagy nagy ívben elkerüli az ember. Szerencsére, nálunk nagy kedvenc volt, így már elég korán beleszerettem.

Tudtad? A piros bogyós gyümölcs négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Gyümölcskenyér

Hány gyümölcskenyeret, banánkenyeret és hasonlót készítettem már életemben? Nem is tudom. Ilyen omlós tésztájúra viszont egyik sem sikerült, csak sűrűbbek készültek. Ez a kis ribizlis könnyed, légies, és még a következő két napban sem szárad ki. A ribizlit leszárazás, mosás, szárítás után egy evőkanál kukoricakeményítőben forgattam meg, így szépen megmaradt a süti minden rétegében. Felvágásnál jól láthatóak a kis bogyók. Egyéb nagy trükk nincs a receptben, ha csak nem a tojások cukorral való kihabosítása. Ez talán még dob az állagán.

Ezeket készítsd még ribizliből

Hideg technológiával készíthető belőle szörp, és gyümölcsborkészítésre is kiválóan alkalmas, így megtartja magas C-vitamin-tartalmát. Emellett főzhetünk még belőle dzsemet, lekvárt, és süthetünk különféle édességeket. A ribizlizselé valódi fantasztikum! Vadhúsok mellé szószt, mártást vagy lekvárt is tálalhatunk belőle.

Vásárláskor ügyelj rá!

Ép, feszes szemű ribizlit keress! Ha túl nagy kupacban árulják, az alja nagyon nyomott lehet.
Nyáron frissen fogyaszd el minél gyorsabban, mert nagyon hamar megromlik, tárold hűtőben addig. Fagyasztva egész évben felhasználhatod.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több házias íz itt:


Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek