Így érleltünk napfényes koviubit...ördögűző fokhagyma nélkül

Nem minden uborka, ami fénylik, vagyis nem mindegyik fajta uborkát jó kovászolni. Csoda roppanós, fokhagymamentes savanyúságot készítettünk, ezeket használtuk hozzá, nézd meg!

Minden fermentált finomság készítésének megvannak a szabályait. A koviubit kisebb, egészséges, hibátlan, sötétzöld, jó rücskös héjú, akár szőrös uborkákból érdemes savanyítani. Ezt természetesen jól át kell dörgölni tiszta szivaccsal, vízzel, hogy a homokot, koszt lepucoljuk róla. Ha levágjuk a két végét, és körben három helyen középig bevágjuk, akkor gyorsabban elkészül a koviubi, és intenzívebben magába szívja a mellé tett fűszerek ízét.

A nyár zöld aranya

Gyorsan elfogy, szeretem frissen készíteni, így többször, egészen szeptemberig, a szezon végéig kisebb üvegben érlelem a teraszon. Ebben a formában kelendő, kényelmesen befér a hűtő bármelyik polcára, amikor elkészült. Tényleg tíz perc alatt összeállítható!

Fűszerezés

Fokhagymára érzékeny családtagjaim miatt kihagyom az üvegből az ördögűző, szuperaromás fűszernövényt, helyette más hagymaféléket használok, most éppen salotta került az üvegbe.

Mellé ment még a kihagyhatatlan kaporcsomag plusz szárított kapor, feketebors, mustárpor, mivel magnak híján voltam, és egy keleti borsféle, amit nagyon szeretek, mert áztatásnál még jobb ízt produkál, mint sütésnél.

Mitől lesz kovászos az uborka?

Kovászos kenyérrel zárjuk a forralt sós lével felöntött, szorosan egymás mellé passzinott uborkákat rejtő üveget. A peremig felöntött levet mindig pótoljuk, ne hagyjuk kiszáradni a kenyeret, ettől indul be az igazi erjedési folyamat, és ez adja a tökéletes ízt. Manapság, a kovászos pékségek korában, nem nehéz bármilyen kovászos pékárut szerezni hozzá, nálam két szelet ciabatta végezte el a melót.

Az üveget hagyjátok szabadon levegőzni, ne zárjátok le, és ne felejtsetek el tányért tenni alá, az erjedés fröcsögős folyamat, majd láthatjátok a kibugyogott részt a tányéron. Felesleges letörölni, pár óra múlva úgyis ugyanolyan lesz!

Éljen az ubilé!

Ha mégis nagyobb mennyiségben szeretnétek uborkát kovászolni, akkor a fermentációs időszak után szűrjétek le a levet, törölgessétek át az ubikat papírtörlővel, ha kell, ne maradjon rajta kenyér, ettől megromolhat. A fűszerek ekkorra már megtették a hatásukat, ezeket is elengedhetjük innentől. Maradjon az ízletes lé, amit semmiképpen ne öntsetek ki, ha az ubi elfogyott, készítsetek belőle levest, vagy csak igyátok meg úgy, hogy van!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek