Ezt gondold át jól, mielőtt gyökeres fenyőfát vásárolsz

Sokan választják a gyökeres fenyőt a vágott helyett, azonban kiültetés után már nem biztos, hogy olyan színpompás látványt nyújt majd.

Sokan környezetkímélő és hasznos megoldásnak tartják, ha a vágott helyett gyökeres fenyőt választanak karácsonyra, amelyet aztán az ünnepek után kiültetnek. Ez azonban az élő növény szempontjából igen kockázatos – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ezért gondolod meg jól a gyökeres fenyőfa vásárlását

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a karácsony környékén kapható kaspós fenyőfák nagy része nincsen rendesen begyökeresedve, mert általában csupán néhány héttel az értékesítés előtt ültetik át őket a konténerbe.

Ezen kívül a meleg lakásban tárolt növényeket rengeteg stressz éri, a párologtatása fokozódik, azonban nem tud megfelelő mennyiségű vizet felvenni, így a tartalékaiból táplálkozik.

A fenyő emiatt legyengülhet, ráadásul a díszek felhelyezése is kárt tehet a tűleveleiben. A „kiköltöztetés" ideje sem éppen a megfelelő számára, hiszen a talaj még fagyott, vagyis alkalmatlan az ültetésre.

„A kerteknek tehát ritkán szép dísze a karácsonykor bent tartott és később kiültetett fenyőfa. A károsodás mértékétől függően hosszabb-rövidebb időbe telik, amíg a növény magára talál. Az így sérült fa rendszerint örökre féloldalassá vagy szabálytalanná válhat” – mutatott rá a Nébih.

Forrásunk volt.


Még több cikk, hogy tökéletes legyen az ünnep:

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lecserélni a vágódeszkád

Egy jó minőségű vágódeszka tényleg lehet befektetés: sok évig használhatjuk konyhánkban, természetesen megfelelő odafigyelés és ápolás mellett. Azonban még így is eljöhet az a pont, amikor be kell látnunk, hogy eljött a csere ideje – az erre utaló jelek alant következnek.

Lakos Benedek

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.