Akkor is hatásos lehet a placebo, ha tudjuk, hogy nem gyógyszer

Pedig ezzel kifejezetten a lényege válik semmissé – bizonyos esetekben mégis hatásos akkor is, ha tudjuk, hogy placebo.

A placebo olyan anyag vagy eljárás, ami az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket vagy külső-belső testi észleleteket, ám valójában nem bír az e változásokhoz szükséges farmakológiai vagy specifikus hatással. Magyarán, ha azt hisszük, hogy gyógyhatású készítményt kapunk, mégis csak placebót adtak nekünk, a szervezet képes lehet úgy reagálni, mintha tényleg a hatóanyagos verziót kaptuk volna meg.

Ez a meghatározás magában foglalja, hogy nem tudjuk, vajon placebót kapunk-e, vagy valódi gyógyszert – és azt is, hogy ha erről tudomást szerzünk, akkor a placebo hatása megszűnik. Egy friss kutatás szerint azonban ez nem feltétlenül van így.

via GIPHY

A Michigan Állami Egyetem, a Michigani Egyetem és a Dartmouth Főiskola arra volt kíváncsi, hogy a placebo akkor is hathat-e, ha a kutatásban résztvevők tudják, hogy azt kapnak. A kutatási csoportjukat két részre osztották, és az egyiküknek elmondták, hogy olvassanak a placebo hatásairól, majd sóoldatos orrspray-t adtak nekik. Tudták, hogy a spray placebo, de azt is mondták, hogy ha elhiszik, hogy hat, akkor valóban hatni is fog. A kontrollcsoport ugyanazt az orrspray-t kapta meg, de azt mondták nekik, hogy azért kell használniuk, hogy adatokat szolgáltassanak a fizikai hatásairól.

Az orrspray használata után mindkét csoportnak érzelmekkel telített képeket mutattak, amelyek után aztán meg kellett mondaniuk, mennyire hatottak rájuk a fotók, hogyan érzik magukat, miután látták őket. Az eredmények érdekesek voltak: az első csoport nyugodtabb volt, kevesebb kellemetlenséget mutatott, mint a kontrollcsoport.

A kutatók a kísérletből azt vonták le, hogy a placebo akkor is segíthet, ha tudjuk, hogy azt kaptunk – minden azon múlik, hogy a beteg (ez esetben a kísérleti alany) elhiszi-e, hogy segíteni fog, amit kapott, mindegy, hogy az placebo-e vagy valódi gyógyszer. Bár a kontrollcsoport sem kapott valódi szert, így a kutatás eredménye némiképp csúsztatás, de érdekes irányt vet fel:

vajon elég a tudat, hogy valami segíthet rajtunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy egyébként semmi hatóanyag nincsen benne?

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmánynak folytatása is zajlik, jelenleg a koronavírussal kapcsolatban.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek