Gombócot és pitét a szilvából!

Ki ne szeretné a szilvás gombócot vagy hovatovább, a hungarikumnak számító szilvapálinkát? Összeszedtük a legnépszerűbb szilvás finomságokat!  

Itt a viaszos héjú, lila gyümölcs szezonja, már száz-kétszáz forinért kínálják kilóját a zöldséges standokon. Számos fajtája létezik, a debreceni magvaváló, muskotályos szilva érett, lédús, keményhúsú termés, ellentétben a magas cukortartalmú besztercei szilvával, amit világszerte (el)ismernek és lekvárok keresett alapanyagaként vásárolják. Érdekes, hogy feldolgozva talán sokkal többen szeretik ezt az augusztus-szeptemberi kincset mint nyersen, ezért most felsorakoztatjuk a legnépszerűbb elkészítési módokat!

Mindenki kedvenc szilvás gombóca

Nincs mit ragozni azon a tényen, hogy a szilvás gombóc nemzeti kincs, az Indul a bakterház elhíresült gombócdobálós jelenete cseppnyi vadromantikával is megtoldotta a szilvásgombóc mítoszát. Az eredeti burgonyával és lehetőség szerint kisebb szemű szilvákkal készül, vaj vagy zsír adagolásával lazítjuk a tésztát (nem margarinnal!). Ha mindenünk van, csak éppen időnk nincsen, akkor jobb híján a csak liszt felhasználásával előállított verzió is megteszi.

Ó, azok a szilvás piték és lepények! Óhatatlanul a rozsdaszínű őszi falevelek és a mindent beterítő fahéjillat jutnak eszünkbe ezekről a mesés sütikről, melyekről az a legenda járja, hogy a legjobbak nagyanyáink idejében készültek, pedig bátran kísérletezhetünk a kelt tésztákkal. A szükséges kelesztési időt ne lépjük túl, illetve általános szabály, hogy türelmetlenkedni se jó, mert lapos marad a süteményünk.

További szilvásgombóc receptekért ide kattints >>

A lekvárok királya

Ahány ház, annyi szilvalekváros recept, mi most a legegyszerűbbet ajánljuk. Legalább öt órán keresztül süssük a szilvaszemeket tepsiben, száz fok alatt, majd ha az összes nedvesség távozott a finomságból, turmixoljuk és töltsük fertőtlenített üvegekbe az isteni masszát. Cukrot nem igényel, elvileg tartósítást sem, de a biztonság kedvéért azt javasoljuk, két réteg befőzési fólia közé tegyünk valamilyen tartósítóanyagot és azzal fedjük be, mielőtt rácsavarnánk a tetejét.

Még több szilváspite-receptet itt találsz >>

Így semmi mesterséges nem kerül a lekvárunkba, mégis ki fogja bírni a kamrapolcon a következő hónapokat. A szilvából mártások, szószok is készülhetnek, elsősorban a vadhúsokhoz, esetleg a marhához tudjuk passzintani őket. Valaki extra csípősen készíti, ezekhez is mutatunk pár tippet.

Háztartástan rovatunkból kiderül, mire használd a csicseriborsót >>

Eláruljuk, hogyan kell tökéletesen panírozni >>

Még több Aktuális-cikkért ide kattints >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk