Gombócot és pitét a szilvából!

Ki ne szeretné a szilvás gombócot vagy hovatovább, a hungarikumnak számító szilvapálinkát? Összeszedtük a legnépszerűbb szilvás finomságokat!  

Itt a viaszos héjú, lila gyümölcs szezonja, már száz-kétszáz forinért kínálják kilóját a zöldséges standokon. Számos fajtája létezik, a debreceni magvaváló, muskotályos szilva érett, lédús, keményhúsú termés, ellentétben a magas cukortartalmú besztercei szilvával, amit világszerte (el)ismernek és lekvárok keresett alapanyagaként vásárolják. Érdekes, hogy feldolgozva talán sokkal többen szeretik ezt az augusztus-szeptemberi kincset mint nyersen, ezért most felsorakoztatjuk a legnépszerűbb elkészítési módokat!

Mindenki kedvenc szilvás gombóca

Nincs mit ragozni azon a tényen, hogy a szilvás gombóc nemzeti kincs, az Indul a bakterház elhíresült gombócdobálós jelenete cseppnyi vadromantikával is megtoldotta a szilvásgombóc mítoszát. Az eredeti burgonyával és lehetőség szerint kisebb szemű szilvákkal készül, vaj vagy zsír adagolásával lazítjuk a tésztát (nem margarinnal!). Ha mindenünk van, csak éppen időnk nincsen, akkor jobb híján a csak liszt felhasználásával előállított verzió is megteszi.

Ó, azok a szilvás piték és lepények! Óhatatlanul a rozsdaszínű őszi falevelek és a mindent beterítő fahéjillat jutnak eszünkbe ezekről a mesés sütikről, melyekről az a legenda járja, hogy a legjobbak nagyanyáink idejében készültek, pedig bátran kísérletezhetünk a kelt tésztákkal. A szükséges kelesztési időt ne lépjük túl, illetve általános szabály, hogy türelmetlenkedni se jó, mert lapos marad a süteményünk.

További szilvásgombóc receptekért ide kattints >>

A lekvárok királya

Ahány ház, annyi szilvalekváros recept, mi most a legegyszerűbbet ajánljuk. Legalább öt órán keresztül süssük a szilvaszemeket tepsiben, száz fok alatt, majd ha az összes nedvesség távozott a finomságból, turmixoljuk és töltsük fertőtlenített üvegekbe az isteni masszát. Cukrot nem igényel, elvileg tartósítást sem, de a biztonság kedvéért azt javasoljuk, két réteg befőzési fólia közé tegyünk valamilyen tartósítóanyagot és azzal fedjük be, mielőtt rácsavarnánk a tetejét.

Még több szilváspite-receptet itt találsz >>

Így semmi mesterséges nem kerül a lekvárunkba, mégis ki fogja bírni a kamrapolcon a következő hónapokat. A szilvából mártások, szószok is készülhetnek, elsősorban a vadhúsokhoz, esetleg a marhához tudjuk passzintani őket. Valaki extra csípősen készíti, ezekhez is mutatunk pár tippet.

Háztartástan rovatunkból kiderül, mire használd a csicseriborsót >>

Eláruljuk, hogyan kell tökéletesen panírozni >>

Még több Aktuális-cikkért ide kattints >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!