13 mesés szeptemberi gasztroprogram a bor és az őszi ízek imádóinak

A rekkenő hőség és az egész héten át tartó nyári fesztiválok után sem maradunk gasztronómiai programok nélkül! A követező pár hétvége számos páratlan lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, Budapesten és vidéken egyaránt mindenki talál majd magának olyan fesztivált, amire érdemes kilátogatni.

Elérkezett a szeptember, a vénasszonyok nyara pedig rengeteg remek lehetőséget kínál arra, hogy a nagy meleg után kellemes, kora őszi időben fedezzük fel az ország legszebb látnivalóit. Ez a hónap sem marad gasztronómiai programok nélkül. Legyen szó szüreti mulatságról, káposzta- vagy éppen tökfesztiválról, érdemes lesz elővenni a naptárakat, és előjegyezni a legjobb szeptemberi programokra!

Gyulai Pálinkafesztivál – Gyula, szeptember 15-17.

Kép: Facebook.com

A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál a Várkertben. A rendezvény 3 napja alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő hungarikum nélkül. Jöjjön el a Gyulai Pálinkafesztiválra, ahol a minőségi és különleges termékek közül válogathat! Mindemellett zenés produkciók, többek között Szikora Robi, Karthago, Demjén Ferenc, TNT és a Hooligans szórakoztatják a nagyérdeműt.

Szekszárdi Szüreti Napok – Szekszárd, szeptember 15-18.

A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye a környéken, igazi összművészeti fesztivál. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. Koncertek, kiállítások, kézműves vásár, a tájegység étkei és borai, a legendás szüreti felvonulás, „Szüret Táncos Párja” választás! A gasztronómiai élmények mellett remek zenés programokkal, Bereczki Zoltán és Radics Gigi, Halász Judit, Punnany Massif és Manuel koncerttel vár a hétvége.

Rácalmási Tökfesztivál – Rácalmás; szeptember 16-18.

Fotó: Facebook.com

A Tökfesztivál remek családi program, ahol kiváló zenekarok, művészeti együttesek kínálnak színvonalas műsort az ide látogató vendégeknek. Autentikus népművészek, kézművesek alkotásait csodálhatják meg, érdekes kiállításokat tekinthetnek meg, miközben a magyar és nemzetközi gasztronómia finom ételeit-italait is megkóstolhatják. Míg napközben a számtalan gasztronómiai élmény mellett rengeteg gyerekprogram várja a látogatókat, addig este a Neoton Família, Rúzsa Magdi és a Follow The Flow is fellép a háromnapos rendezvényen.

Buborék Brunch Fesztivál – Budapest, szeptember 18.

Immár negyedszerre reggelizhetsz és találkozhatsz a legmenőbb reggelizőhelyekkel, kávézókkal és csúcsminőségű Pezsgőkkel, Proseccokkal, és persze Champagne-okkal a Buborék jóvoltából a Törley Pezsgőpincészet helyén.

Kép: Facebook.com

A Buborék Brunch Fesztiválon az utánozhatatlan reggelikért a KicsiZso/Garzon, a Venison Gusto Premium Smoked Product, a Lemming Bagel és a Cinnamon Buda, a finom kávékért pedig a Kappu Specialty Coffee és a Melbourne Coffee Tour gondoskodik, nem is beszélve a különleges pezsgőkínálatról.

Kaposvári Mézfesztivál – Kaposvár, szeptember 17-18.

A regionális méhésztalálkozó, a Mézlovagrendek felvonulása és mindenfajta mézes-mázas kulináris élvezet várja az érdeklődőket Kaposváron a város központjában, a Kossuth téren. A Kaposvári Mézfesztivál ideje alatt lesz mézvásár, méhészeti termékek: mézeskalács, viaszgyertya, propoliszos készítmények vására, de méhészeti eszközök kiállítása és szakvására is.

Debreczeni ZAMAT Fesztivál – Debrecen, szeptember 16-18.

Fotó: Facebook.com

A Debreczeni ZAMAT Fesztivál várja a finom ízek és a minőségi szórakozás kedvelőit a Nagyerdei Stadionnál. Debrecen legismertebb éttermeivel, ízletes pálinkákkal, borokkal, kézműves sörökkel, országunk jellegzetes ételeivel és egész napos színes programokkal várunk mindenkit! A hangulatot Magyarország legnépszerűbb zenekarai és előadói biztosítják majd. A páratlan gasztronómiai élményekről a város legjobb éttermei és az ország legnagyobb pálinkaházai gondoskodnak.

Tirpák Fesztivál – Nyíregyháza, szeptember 16-18.

Idén is lesz Tirpák Fesztivál a Kossuth téren szeptember 16-18-ig. A korábban kétnapos rendezvény ezúttal háromnaposra bővül, az érdeklődőket pénteken, szombaton és vasárnap is várják a belvárosban. A fesztivál középpontjában pedig továbbra is a helyi gasztronómia áll majd, több tucat étel közül válogathatnak a látogatók, és elkészül a város süteménye, a tirpák lepény is.

Fotó: facebook.com

A rendezvényen a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek, összesen több mint ötven fajta.

A hagyományokhoz hűen a szombati nap a Népi Ízek Találkozójáé, a vasárnap pedig a Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság napja. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat. A fesztivál keretében meghívást kapnak testvér- és partnervárosaink, akik bemutathatják gasztronómiai ízvilágukat és idegenforgalmi látványosságaikat. A gasztronómiai élményeket színes zenei kínálat kíséri. A fellépők között lesz Tóth Gabi, Pataky Attila, az LK Beat és a Folkfusion Band is.

Szüreti Napok – Tihany, szeptember 16-18.

A Tihany-félsziget lakói sem maradnak ki a szüreti mulatságokból! A sokéves tradíciónak megfelelően idén szeptemberben is különböző zenés-kulturális különlegességekkel és gyermekprogramokkal várják a helyieket és a látogatókat. Szombaton főzőverseny, családi programok, gyerekjátszóházak várnak a Belső-tó partján, vasárnap délután pedig a látványos szüreti menet a Kossuth utcán, huszárokkal, betyárokkal, borkóstolóval, majd a Visszhang dombon szőlő- és kenyéráldás.

Csak A Mentes Őszi Fesztivál – Budapest, szeptember 17-18.

Az ételérzékeny közössége újra együtt! Legyél akár gluténérzékeny, akár cukorbeteg, akár vegán, biztosan megtalálod a neked való termékeket, szolgáltatásokat, előadásokat és még egy szuper, segítőkész közösséghez is tartozhatsz.

Fotó: Facebook.com

Mi mindenre számíthatsz, hogy ha ellátogatsz a Csak a Mentes rendezvényére? Több mint hatvan kiállító, rengeteg előadás, workshopok, streetfood-udvar, értékes tombolanyeremények, tanácsadások!

Vecsési Káposztafeszt – Vecsés, szeptember 24-25.

Főzőverseny, híres vecsési finomságok, a sváb hagyományok ápolása és remek koncertek Vecsésen! A XX. Vecsési Káposztafeszten, 2022. szeptember 24-25-én számos sztárvendég, Szűcs Judit, a Valmar, A Bagossy Brothers Company és az Irie Maffia is fellép majd.

Édes Napok Budapest – Csokoládé- és Édességünnep a Szent István Bazilika előtt – Budapest, szeptember 30- október 2.

Kép: Facebook.com

Idén újra lesz ÉDES NAPOK BUDAPEST csokoládé- és édességünnep 2022. szeptember 30 - október 2. között a Szent István Bazilika előtti téren. Az Édes Napok hazánk legnagyobb édességfesztiválja és egyben legszínvonalasabb szakmai seregszemléje. Mára Európában is jegyzett a legnagyobb hasonló témájú rendezvények között.

Villányi Vörösbor Fesztivál – Villány, szeptember 30- október 2.

A Villányi Vörösbor Fesztivált, a villányi borvidék legnagyobb gasztronómiai rendezvényét október első hétvégéjén rendezik meg a településen. Három napon keresztül, péntektől vasárnapig, a borospincéktől a Rendezvénytérig zajlanak majd események, ahol a különböző zenei produkciók, hagyományőrző bemutatók és a szüreti felvonulás mellet kulturális és gasztronómiai csemegék is várják az érdeklődőket. A kínálatból természetesen a térség legjobb borai sem hiányozhatnak, melyekből kedvükre kóstolhatnak a látogatók.

Balaton Wine and Gourmet – Veszprémvölgy, szeptember 29 – október 2.

A Veszprémvölgy egyedülálló környezetében négy napon át tart a minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnep, ahol a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopok, mesterkurzusok, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességei várják az idelátogatókat.

A Balaton Wine&Gourmet a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a Jezsuita Rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai és életszemlélet.

Tokalj-hegyaljai Szüreti Napok – szeptember 30- október 2.

90 éves a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok! A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, hisz 1932 óta ünneplik, így idén immár 90 éves a rendezvény. A szervezők a háromnapos ünnepen, szeptember 30-a és október 2-a között a fehér borok, színes kultúra jegyében a Kossuth téren várják az érdeklődőket.

Fotó: Facebook.com

Tavaly közel tízezren fordultak meg a három nap alatt a városban, és minden bizonnyal idén is sok látogatót vonz majd a fesztivál, hisz minden korosztály számára biztosítanak izgalmas programokat a szervezők nemcsak a Kossuth téren, de annak környékén is. Lesz látványos szüreti felvonulás, lesz szőlőösszeadási ceremónia (a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével), bemutatkoznak hagyományőrző csoportok.

A BORTÉR Tokaj-hegyalja kiváló boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. A sétáló utcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi (gyerek)programok (népi játékok, kézműves foglalkozások, fotószínház) is szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Címlap: Facebook.com/visitnyiregyhaza


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.