Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Furcsa, de logikus ötletekkel indulgatnak újra az éttermek

A mai nappal megszűnt az eddig érvényben levő kijárási korlátozás, az éttermek nagy része fellélegezhet. De vajon hogyan indítják újra az életet a tulajok, és mi változik?

Két héttel a május 4-i vidéki enyhítések után ma, azaz 2020. május 18-a éjféltől Pest megyében és a fővárosban sincs többé kijárási korlátozás: azaz otthonunk szabadon, alapos indok nélkül is elhagyható, nyitnak többek közt az üzletek, az állatkert vagy a szabadtéri fürdők, és sokak örömére és az éttermek, kávézók, presszók, utóbbiak, azaz a vendéglátóegységek viszont kizárólag szigorú kritériumok szerint:

bár már nem kell 3-kor bezárniuk, de „fogyasztani csak a teraszon vagy a kerthelyiségben szabad, vagyis a budapesti vendéglátás a következő két hétben még a jó időhöz kötött, ellenkező esetben marad az elvitel és a házhozszállítás – írja a 24.hu.

Vidéken eközben már a belső terekben, helyiségekben is megnyithattak az éttermek, de a pincéreknek, ott dolgozóknak mindig maszkot kell viselniük, és az asztaltársaság tagjainak kivételével mindenkinek gondoskodnia kell az adott helyen a másfél méteres védőtávolságról. 

A várt újranyitás – öröm az ürömben – a világon mindenhol feladja most a leckét az éttermeknek (is), hiszen nehézséget is szül bőven – írja a Napi.hu is a Financial Times cikkére reflektálva.

Hogyan csalogassák vissza az étteremvezetők azt a vendégkört, amelyet most 2 hónapig szinte el kellett lökniük maguktól?

Csak néhány a felvetett ötletekből és újranyitási stratégiákból:

  • van, aki szerint a legprofibb és biztonságosabb megoldás az lenne, ha futószalagon érkeznének a kész ételek a vendégek asztalára, elkerülve ezzel a direkt személyi kontaktust
  • a Yo! Sushi angol étteremlánc vezérigazgatója vállalja a gazdasági rizikót is: nem nyitnak ki addig, amíg a dolgozóiknak maszkban kellene lenniük, mert szerinte ennek a látványa eleve elriasztja a vendégeket
  • A Michelin-csillagos étteremláncot üzemeltető Jason Atherton étkezőkocsin tervezi odatolni a vendégeknek a kártyaleolvasó szerkezetet, fertőtlenítő kendővel együtt, amivel letörölhetik a billentyűzetet
  • Ranjit Mathrani, a londoni Veeraswamy indiai étterem tulajdonosa a betérőknek meg fogja méretni a lázát, és megkérik őket, hogy az asztalhoz ülés előtt töröljék át fertőtlenítő kendővel a kezüket

Az első számú szempont 

Abban minden étteremvezető megegyezni látszik, hogy semmi sem úgy folytatódik majd a vendéglátásban, ahogy megszoktuk, és hogy a vendégek első számú kikötése egy ideig az lesz, hogy az adott étterem egészségügyi szempontból legyen 100%-ig megbízható és biztonságos.

NA DE MI VAN A MAGYAROKKAL?

Közben, sokunk örömére a magyarországi helyek is sorra terezik az újranyitást – a témába a Világevő azaz Jókuti András gasztroblogger ásta bele magát tüzetesen, így megtudhatjuk például, hogy:

  • az encsi Anyukám mondta étterem május 20-án nyit újra, némileg szűkített étlappal 
  • Pajta étterem Őriszentpéteren szintén nyitva május 15-től, a teraszon + a belső éttermi részben egyaránt
  • a palkonyai Palkonyha május 22-én indul újra útnak, és szintén a teraszon + a belső térben várja a vendégeket
  • a balatonszemesi Kistücsök étterem május 20-án restartol, immáron vegán menüvel is


További vidéki helyek és a pesti éttermekkel bővülő lista a szuper gyűjtésben, a Világevő blogon, itt!


Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!