Furcsa, de logikus ötletekkel indulgatnak újra az éttermek

A mai nappal megszűnt az eddig érvényben levő kijárási korlátozás, az éttermek nagy része fellélegezhet. De vajon hogyan indítják újra az életet a tulajok, és mi változik?

Két héttel a május 4-i vidéki enyhítések után ma, azaz 2020. május 18-a éjféltől Pest megyében és a fővárosban sincs többé kijárási korlátozás: azaz otthonunk szabadon, alapos indok nélkül is elhagyható, nyitnak többek közt az üzletek, az állatkert vagy a szabadtéri fürdők, és sokak örömére és az éttermek, kávézók, presszók, utóbbiak, azaz a vendéglátóegységek viszont kizárólag szigorú kritériumok szerint:bár már nem kell 3-kor bezárniuk, de"fogyasztani csak a teraszon vagy a kerthelyiségben szabad, vagyis a budapesti vendéglátás a következő két hétben még a jó időhöz kötött, ellenkező esetben marad az elvitel és a házhozszállítás" - írja a 24.hu.

A vendéglátóhelyeken maszkban várnak majd minket az ott dolgozók

Vidéken eközben már a belső terekben, helyiségekben is megnyithattak az éttermek, de a pincéreknek, ott dolgozóknak mindig maszkot kell viselniük, és az asztaltársaság tagjainak kivételével mindenkinek gondoskodnia kell az adott helyen a másfél méteres védőtávolságról.

A várt újranyitás - öröm az ürömben - a világon mindenhol feladja most a leckét az éttermeknek (is), hiszen nehézséget is szül bőven - írja a Napi.hu is a Financial Times cikkére reflektálva.

Hogyan csalogassák vissza az étteremvezetők azt a vendégkört, amelyet most 2 hónapig szinte el kellett lökniük maguktól?

Anyukám mondta - korábbi fotó - vírusvédelemre készen

Csak néhány a felvetett ötletekből és újranyitási stratégiákból:

  • van, aki szerint a legprofibb és biztonságosabb megoldás az lenne, ha futószalagon érkeznének a kész ételek a vendégek asztalára, elkerülve ezzel a direkt személyi kontaktust
  • a Yo! Sushi angol étteremlánc vezérigazgatója vállalja a gazdasági rizikót is:nem nyitnak ki addig, amíg a dolgozóiknak maszkban kellene lenniük, mert szerinteennek a látványa eleve elriasztja avendégeket
  • A Michelin-csillagos étteremláncot üzemeltető Jason Athertonétkezőkocsin terveziodatolni a vendégeknek a kártyaleolvasó szerkezetet, fertőtlenítő kendővel együtt, amivel letörölhetik a billentyűzetet
  • Ranjit Mathrani, a londoni Veeraswamy indiai étterem tulajdonosa a betérőknek meg fogja méretni a lázát, és megkérik őket, hogy az asztalhoz ülés előtt töröljék át fertőtlenítő kendővel a kezüket

Az első számú szempont

Abban minden étteremvezető megegyezni látszik, hogy semmi sem úgy folytatódik majd a vendéglátásban, ahogy megszoktuk, és hogy a vendégek első számú kikötése egy ideig az lesz, hogy az adott étterem egészségügyi szempontból legyen 100%-ig megbízható és biztonságos.

NA DE MI VAN A MAGYAROKKAL?

Közben, sokunk örömére a magyarországi helyek is sorra terezik az újranyitást - a témába a Világevő azaz Jókuti András gasztroblogger ásta bele magát tüzetesen, így megtudhatjuk például, hogy:

  • az encsi Anyukám mondta étterem május 20-án nyit újra, némileg szűkített étlappal
  • aPajta étterem Őriszentpéteren szintén nyitva május 15-től, a teraszon + a belső éttermi részbenegyaránt
  • a palkonyaiPalkonyhamájus 22-én indul újra útnak, és szintén a teraszon + a belső térben várja a vendégeket
  • a balatonszemesi Kistücsök étterem május 20-án restartol, immáron vegán menüvel is
A Kistücsök étterem

További vidéki helyek és a pesti éttermekkel bővülő lista a szuper gyűjtésben, a Világevő blogon, itt!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek