Ezek az ételek okozzák a legnagyobb függőséget

Egy kutatásból kiderült, melyek azok az ételek, amelyek a legnagyobb függőséget okozzák.

Azt már mindannyian tudjuk, hogy egyes ételek, sajnos jellemzően a félkész- vagy akár a gyorséttermi ételek, egyes italok esetében képesek vagyunk függővé válni. Hogy ez mi miatt történik így - az adalékanyagok vagy csak az ízek, vagy a szénhidrát+zsír kombinációja miatt - ez még kérdéses.

Mindenesetre amerikai tudósok kitalálták, hogy, ha létezik függőség, akkor ezt a függőséget mérni is lehet egy skálával. A kutatás szervezői olyan paraméterek alapján mérték a függőséget, mint pl. „a fogyasztás fölötti kontroll elvesztése", „a fogyasztás fenntartása a negatív következmények ellenére", „a fogyasztás abbahagyására való képtelenség, annak ellenére, hogy a fogyasztó ezt szeretné". Pont, mint a kábítószereknél, ugye?

A pontos kutatás

Első körben 120 alany vett részt a kutatásban, majd a jobban definiálható eredmények érdekében további 384 főt vontak be a felmérésbe, amelynek során az alanyoknak 35-féle ételről kellett eldönteniük, hogy szerintük mennyire alkalmasak függőség kialakítására.

Nem annyira meglepő módon a magas zsírtartalmú és emellett magas glikémiás terhelésű ételek végeztek az élmezőnyben. A válaszadóknál azt is vizsgálták, hogy a nem, illetve a testtömegindex (BMI) hatással van-e a választásra. Úgy találták, hogy annak, hogy nő vagy férfi a válaszadó, nem volt hatása a választásra, ellenben a magasabb testtömegindexű (vélhetően túlsúlyos, elhízott) személyek több étel esetében nyilatkoztak úgy, hogy az függőség kialakítására alkalmas - bár a kapcsolat e két paraméter között kevésbé bizonyult erősnek, mint várták.

A nyertes

Lehetséges, hogy téged is meglep, de nem egy édesség, gyorskaja vagy rágcsa került az első helyre, hanem a pizza! A csokoládé és a sült krumpli holtversenyben a második helyen végeztek. A lista végén pedig - azaz ezek a legkevésbé függőséget okozó ételek - az uborka, a sárgarépa és a bab végeztek.


Még több recept a legnagyobb függőséget okozó ételekből:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek