Függőséget okozhat a sós karamella

Ehhez kutatni sem kellett volna. Mi anélkül is a függői vagyunk...

A mennyei sós karamella szósznak nincs olyan ember, aki ellenállni tudna. Az öntet tömör cukor- és kalóriabomba, de egy jó karamellás öntet minden fagylaltot és sütit felturbóz.

A sós karamellás édességeknek mi speciel függői vagyunk. Lehet nem véletlenül? A Floridai Egyetem kutatói szerint a sós karamella függőséget okozhat.

Az egyetem 150 ember részvételével készítette el kutatását. A vizsgálatból azt a következtetést vonták le, hogy amikor nagyon sós, édes vagy zsíros ételt eszünk, akkor az agyunkbanendogén opiátokszabadulnak fel.

A kutatók szerint az agyukban felszabadult vegyületek miatt a szervezetünk egyre többet és többet akar az ilyen ételekből. Ezért nem tudunk például egy szeletnél megállni, amikor egy sós karamellás tortát kóstolunk.

Ezeket olvastad már?

Mindent a karamellizálásról

A cukor sokféle lehet, de karamellizálás szempontjából mindegyikben ugyanaz a bámulatos folyamat játszódik le. A karamellizálás miért is a gasztronómia alfája és omegája?

Coook

via Metro

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek