Francia vacsora az Egykettőben

A múltkori Gourmet Guides által rendezett vacsoraesten a mesés Indiába látogattunk. Mostani vacsoránkon az Egykettő Borbisztróban, a francia konyhával ismerkedtünk!

A francia az egyetlen konyha a világon, amelyet az UNESCO a szellemi világörökség részének nyilvánított. Szinte az összes konyhára hatással volt, híres ételeit a világ minden tájain készítik. Legyen szó alapanyagról, technológiáról, terítésről, mindig úttörő szerepet játszanak a kulináriában. Most a Gourmet Guides vacsoraestjén ismerkedhettünk meg kicsit közelebbről a francia konyhával, igen illusztris környezetben, az Ybl Palotában lévő Egykettő Fröccsliget és Borbisztróban. Az Egykettő séfjei maguk is eltöltöttek jó pár hónapot francia földön, így megbízható forrásból kaptuk a különleges francia menüsort, természetesen a hozzájuk illő borokkal együtt!

Igazi olasz konyha ez a Da Mario >>

A vacsoraestet az étterem házi sütésű kenyerével és vajával kezdtük – részemről nagyon örültem neki, mert egy vendéglátó-ipari egységről rengeteget elárul, hogy milyen kenyeret kínálnak. A friss kenyér és vaj párosítása pedig az egyik legegyszerűbb, de legfinomabb párosítás – tökéletesen illik egy francia vacsoraesthez. Hideg előételnek kacsamájat kaptunk tokhallal és mangóval, hozzá pedig egy könnyed chardonnay-t. A séfek szerint a libamáj-nagyhatalom Franciaország mostanában egyre gyakrabban használja a kacsamájat. A tokhal, amely nálunk kevéssé ismert, nagyon jól harmonizált vele, kissé zsíros, füstölt mivolta remekül kiemelte a kacsamájat, a savanykás mangó pedig illett mindkettőhöz. Bár a francia nem egy leveses nép, mi most mégis kaptunk egy kis ízelítőt: a lágy ízű, tejszínes kucsmagomba krémlevesen a kecskesajt volt a korona. A meleg előétel egy újhullámos francia falat volt: rák papírropogósban, avokádókrémmel, na meg egy könnyű, francia rozéval, amely jól illett a rák enyhe ízéhez.

Sör ÉS falatozás >>

A főétel egy igazi klasszikus volt, a híres burgundi marha, amelyet tradicionálisan nyakból készítenek. A felszolgált fogás nem a megszokott, kockára vágott ragu volt, hanem egész hússzeletek zöldséges burgundi szószban házi burgonyakrokettal. Kísérőül egy testes, francia cabernet-t kaptunk, mely a magyar borokhoz képest kevesebb tanninnal járult hozzá a főfogás ízeinek kiemeléséhez. Mivel egy francia menüsort ehettünk végig, nem maradhatott ki a macaron, hiszen évek óta francia trendsütinek számít – mi most egy chilis falatkát kóstolhattunk meg, mint elődesszertet. A fődesszert pedig egy csodálatos moelleux, vagyis olvadós belsejű csokidesszert volt passió sorbettel, mely savanykás ízével remekül harmonizált a tömény, vajas-csokis csodával. A bor itt sem maradhatott el, de a magyaros, édes fehér desszertbor helyett egy szerényebb vöröset kaptunk, amely nem magas cukorfokával, hanem csokoládés ízével és illatával érdemelte ki a kísérő szerepet.

Ismét az utcán ettünk >>

A vacsorát a már megszokott módon a házigazda, a Gourmet Guides moderálta – a fogások között kisebb interjúkat készítettek a menüsort megalkotó szakácsokkal, Giczi Andorral és Nagy Szabolccsal, a sommelier-vel, aki a borokat társította a fogásokhoz, és ők maguk is sok érdekes információt elárultak a francia gasztronómiáról, az étkezési szokásokról és a tájegységenként változó konyháról. A vacsora végén a szokásos módon ajándékokat sorsoltak ki a résztvevők között – a szerencsések gasztronómiai magazinnal, francia szakácskönyvvel és egy finom, francia borral távozhattak. Mi ismét nagyon jól éreztük magunkat, és alig várjuk, hogy a következő ország kulináriájába is betekintést nyerhessünk!

A Gourmet Guides programjairól bővebben itt olvashattok >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?