Fougasse, a francia pogácsa

Nézzetek rá ezekre a szerelemlevélkékre - gondoltátok volna, hogy a pogácsánk távoli rokonai? Pedig igen!

Nem mondom el még egyszer, hogy mennyire érdekel a gasztroantropológia, mert szerintem már a könyökötökön jön ki, a gasztro-etimológiával viszont ritkábban jövök nektek. Egyszer kértem megfejtéseket a főzelék rendes angol nevére, de sajnos nem kaptam túl sok választ. Most a pogácsa, és a levélformára vágott dél-francia lepénykenyér közötti rokonságot fogom kicsit tárgyalni, bár be kell valljam, annak ellenére, hogy valamikor nyelvésznek képeztek, nem sok maradt meg bennem a hangok változásáról az etimológiában, csak annyi, hogy a hal finnül kala, és ez a finnugor rokonság egyik bizonyítéka (ha már gasztrónál tartunk).

A fougasse receptjét itt találjátok

A pogácsa-fougass ennél egy picit összetettebb, viszont kezdjük azzal, hogy a hamuban sült pogácsáról nyilván mindenki hallott, aki ebben az országban nőtt fel. A hosszú útra induló legkisebb fiú batyujába kerülő pogácsa azért sült hamuban, mert a mostohája még a hűlő kemence energiáit is ki akarta használni, így került a már nem fűtött búbosba egy adag kenyértészta. Esetleg arra volt hivatott, hogy a kenyérsütő letesztelje, hogy elég meleg-e már a kemence, bele lehet-e tenni az egész hétre esedékes kenyeret. Ez a jó szokás nagyon sok helyen megvolt, de természetesen, mint annyi más módszer, ez is az ókori Rómából származik. A panius focacius a latin focus, vagyis tűzhely szóból ered, és nyilván nem kell hozzá képzelőerő, hogy meg is találjuk, hogy az őspizza, a focaccia neve honnan ered. A focaccából egyértelműen következik a fougassa, mai nevén fougasse, a dél-francia lepénykenyér neve. Meg szerintem eléggé hallani benne a mi pogácsánkat is - csak jusson eszébe annak, akit nagyon idegesít, ha mások néha idegen eredetű szavakkal tűzdelik az ékes magyar nyelvet.

A fougasse receptjéért ide kattints

Így aztán a fougasse, ez a szép kis pizza ízű, tavaszi mintára vágott provance-i különlegesség igenis rokonságban áll a pogácsával - Q.E.D.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek