A forralt borban fürdőző körték csokikenyérben alusszák téli álmukat

Vannak olyan sütemények, amelyek egy falatban képesek megidézni egy teljes időszak hangulatát, és úgy érzem, hogy ez a lent olvasható recept is így sikerült. A tél hidege ellen dolgozó melengető aromák mind egy helyre gyűltek, és ember legyen a talpán, aki képes nekik ellenállni.

Sok minden van, ami hangulatossá tehet egy időszakot. Lehet, hogy ez nálam szakmai ártalom, de nekem elsősorban az ízek ilyenek: ha valamilyen aromát érzek a számban, rögtön elkap az éppen adott évszak, ünnep vagy esemény sodra. Éppen ezért törekszem is arra, hogy amikor a konyhában alkotok, olyan ételeket hozzak létre, amelyek akár egyetlen falattal képesek másokat is ugyanilyen módon elragadni. Remélem, hogy ezzel a forralt boros körtekenyérrel is sikerült hasonlót alkotnom, persze, aki nem hiszi, kénytelen lesz megsütni a süteményt.

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Körték a forralt borban

A posírozás egy olyan elegánsnak hangzó folyamat, ami tulajdonképpen borzasztóan egyszerű, és fantasztikus ízeket érhetünk el vele. Jelen esetben a meghámozott, kimagozott körtéket forralt borban kell fürdetni, ettől ízben és színben teljesen átváltoznak.

Mivel ízesített borban főzzük őket alacsony lángon, a körték húsa átveszi a fűszeres ital aromáját, és bordóban játszó árnyalatát is.

Nem egyszerű ízesítésről van szó: a forralt bor aromája eggyé válik a gyümölccsel, így érezni fogjuk akkor is, ha a csokoládés sütemény részeként harapunk bele.

Olvadt csokoládé a körtékben

A legtöbb posírozott körte általában mindennemű kimagozás nélkül készül, és ez engem esztétikailag illetve funkcionális szempontból is eléggé zavar. Ki akar egy magházzal találkozni, amikor belevág a süteményébe?

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Ezért eltávolítottam a gyümölcsök magházát, a helyükre pedig egy sokkal élvezetesebb dolgot, aprított étcsokoládét helyeztem. Az apró darabok gyönyörűen megolvadtak a körték belsejében, így a szeleteléskor csokoládéláva hömpölygött a tányérra.

Csokoládés körték a süteményben

Persze a körtéket körülvevő süteményt sem hagyhattam magára: a gazdag, csokoládés kevert tésztát frissen reszelt narancshéjjal ébresztettem fel egy kicsit, persze csak épp annyira, hogy kellemesen szenderegjen a sütőformában.

Egy alapos porcukros hintés, minden szelet mellé egy-egy bögre forrón gőzölgő tea, és jó társaság: ezekkel egyszerűen megélhetjük a téli időszak hangulatát. Kellemes falatozást!

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Süssünk forralt boros körtekenyeret!

Hozzávalók:

1 üveg vörösbor, 3 ek méz, 0.5 db narancs, 1 db fahéjrúd, 1 tk szegfűszeg, 3 db körte, 40 g étcsokoládé, 200 g finomliszt, 50 g cukrozatlan kakaópor, 1 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 165 ml tej, 75 g tejföl, 100 g vaj, 180 g barnacukor, 2 db tojás, 1 db narancs reszelt héja

A bort, mézet, szeletelt narancsot, fahéjat és szegfűszeget egy fazékba tesszük, majd felforraljuk. A körtéket megmossuk, a magházukat egy kis késsel alulról kivájjuk, majd meghámozzuk őket.

A megtisztított körtéket a lobogó forralt borba helyezzük, majd alacsony lángon, fedő alatt 20 percig posírozzuk, a főzés felénél megfordítjuk őket. Amikor megpuhultak, kivesszük őket, és hagyjuk egy kicsit hűlni.

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, kakaóport és sót. Egy másik tálban elkeverjük a tejet a tejföllel. Egy harmadik, nagyobb tálban elkezdjük kézi mixerrel habosítani a cukrot a vajjal és narancshéjjal. Amikor már világos színű és habos, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan elkeverjük.

A tojásos-cukros-vajas alaphoz felváltva hozzáadjuk a lisztes és tejes keverékeket: először a száraz keverék harmadát szitáljuk bele, majd jöhet a nedves keverék fele. Addig folytatjuk a hozzáadást, amíg el nem fogynak a keverékeink.

A sütőnket előmelegítjük 180 fokra, egy kenyérformát pedig kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk (csak a hosszabb oldalát fedje a papír, hogy könnyen ki tudjuk majd emelni a süteményt). Az étcsokoládét felaprítjuk, majd megtöltjük vele a posírozott körték lyukait.

A sütőforma aljára kanalazunk egy réteg masszát, majd belehelyezzük a körtéket egy sorban (hagyjunk köztük némi helyet). Belekanalazzuk a maradék masszát is, hogy egységesen elfedje a körték egy részét.

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Betesszük a sütőbe, és nagyjából 40 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát, de figyeljünk arra, hogy a körték közepében olvadt csokoládé van, ez ne tévesszen meg minket. Mivel a gyümölcs nedves, körülötte lassabban sülhet a massza.

A kész süteményt rácsra tesszük hűlni, majd még langyosan meghintjük porcukorral, és szeletelve tálaljuk.

A forralt boros körtekenyér teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is készítsd el otthon:

Címlapról ajánljuk

További cikkek