Selymes sodót rejtenek a dundi, diós aranygaluska-batyuk

Vannak olyan édességek, amelyek elmaradhatatlan kísérőkkel járnak: az aranygaluska például nem lenne ugyanaz a kötelező vaníliasodó nélkül. A diós kelt tészta örökké együtt akar lenni a krémmel, ezért létrehoztam egy receptet, amelyben soha többé nem kell elválniuk egymástól.

Az aranygaluska egy klasszikus. Pont. Ha ételekről van szó, alapvetően szeretem a klasszikus dolgokat: megbízhatóak, mindig visszatérhetek hozzájuk, ha éppen alacsonyan áll a víz a kreativitásom kútjában. Persze vannak olyan esetek, amikor a dolog teljesen az ellenkező irányba indul el: a kreatív energiáim felgyülemlése néha abban nyilvánul meg, hogy klasszikusokat macerálok egy kicsit. De tényleg csak egy kicsit, hiszen nem megváltoztatni, csupán átformálni szeretném őket. Nem árt egy kis változatosság néha-néha. Most az aranygaluska volt az áldozat, elmondom, mit műveltem vele.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

Minden ugyanaz másképpen

Az aranygaluskában ugye adott három dolog: egy foszlós kelt tészta, egy ropogós dióréteg és egy vaníliás sodó. Az eredeti tálalás a maga kanalazásával és leöntésével nem sűrűn hagy maga után kívánnivalót, én mégis úgy éreztem, hogy lehet ennek az egésznek egy kompaktabb módja.

Az alapanyagokon és a komponenseken semmit nem változtattam, sőt, konkrétan egy klasszikus receptet használtam.

A változás abban történt, hogy a sodót a tészta közepébe rejtettem, így a foszlós kelt tészta egy falatban egyesítette a desszert teljes élményét. Kívül ropog a cukros dió, belül folyik a krémes puding, az élet szép.

Pudinggal töltve

A töltéshez a tésztát ugyanúgy begyúrtam, megkelesztettem, majd vékonyra nyújtottam. Nagy köröket szaggattam belőle, ezek közepére pedig habzsákkal nyomtam a pudingból. Igen, egyszerű, poros pudingot főztem, mert ez sűrűbb, mint a házi sodó, tehát nem folyik ki a sütőben a batyukból.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

Egy falatnyi mennyország

A megtöltött batyuk alját egyszerűen össze kell csípni, majd kicsit gömbölyűre formálni. Ezután mehetnek az olvasztott vajba fürdeni, majd pedig a cukros dióba hemperegni.

Mindenkinek tudom ajánlani ezt a verziót, aki kifejezetten a galuska szélén lévő, extrán ropogós, karamellizált részeket szereti. Ugyanis mivel a kis batyuknál minden egyes darab közvetlen hőt kap, kívül fantasztikusan roppanós lesz az összes gombóc. Belül pedig vár a krémes puding, így válik teljessé az aranygaluska-élmény.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

Süssünk aranygaluska-batyukat!

Hozzávalók a tésztához: 500 g finomliszt, 1 csipet só, 1 db tojás, 250 ml tej, 10 g friss élesztő, 100 g vaj

Hozzávalók a pudinghoz: 500 ml tej, 3 ek cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor

Hozzávalók az összeállításához: 100 g vaj, 300 g darált dió, 100 g cukor

A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval. A langyos tejbe teszünk a cukorból, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A vajat felolvasztjuk, a tojást pedig felverjük egy kis tálban. Az összes hozzávalót a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.

Lisztezett felületen nagyjából 10 percig gyúrjuk, amíg feszes, fényes és sima nem lesz a felülete. Letakarva duplájára kelesztjük egy meleg helyen.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

A pudingot megfőzzük a csomagolás utasításai szerint. Egy tálba öntjük, majd a felületére frissentartó fóliát nyomunk, hogy ne képződjön rajta bőr. Teljesen kihűtjük, majd, ha lehűlt, elkeverjük, és habzsákba töltjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, majd minden kör közepére nyomunk egy teáskanálnyi pudingot.

A kör széleit összecsípjük, és lezárjuk a batyut (ez a lezárt rész néz majd lefelé a tepsin). A kis golyóbisokat megmártjuk az olvasztott vajban, majd beleforgatjuk a cukros darált dióba.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a batyukat, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Kicsit hagyjuk hűlni, de langyosan már tálalhatjuk.

Az aranygaluska-batyuk teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is készítsd el otthon:

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek