Fogyás gyomorballonnal

Valószínűleg sokaknak radikálisnak tűnnek az orvosi fogyókúrás módszerek, de vannak azok a helyzetek, amikor ezek jelenhetik a tartós megoldást. Ismerjük meg a gyomorballont!

Az elhízás problémája jóval túlmutat az esztétikai kérdésen, számos krónikus betegség kockázati tényezője. Szerepe lehet a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a koszorúér-betegségek, a mozgásszervi betegségek, légzési problémák (pl. alvási apnoé), epehólyag-betegségek és daganatos megbetegedések kialakulásában is. Felelős lehet a vérzsírszint kóros átrendeződésért, a máj működésében beálló zavarért, sőt, a fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémákért is.

Ismerd meg, milyen szövődményei lehetnek az elhízásnak:

10 ok, hogy ne a szépségért fogyj!

A túlsúly, az elhízás kezelése elsősorban életmódváltással történik. Ha azonban már olyan nagymértékű a túlsúly, vagy az életmódváltás nem vezetett tartós testsúlycsökkenéshez, akkor van lehetőség orvosi megoldásokra is. Ezek közül az egyik lehetőség a gyomorballon alkalmazása.

Dr. Bene László, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológusa segítségével a gyomorballon behelyezése kapcsán gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

dr. Bene László, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológusa

A gyomorballon behelyezés célja a testsúly csökkentése, melynek nagy előnye a gyomorszűkítő módszerekhez képest, hogy nem műtéti eljárás. „Működése” azon alapszik, hogy a gyomorba helyezett ballon megakadályozza a táplálékfelvételt, így adott időközönként, csak kis adagok fogyasztása válik lehetővé.

Kiknél alkalmazható?

Alkalmazható 27-es BMI-indextől, vagy akár jelentős túlsúly esetén is, a konzervatív módszerek, diéta, sikertelensége esetén.

A gyomorballon behelyezés nem műtéti eljárás, célja a testsúly csökkentése

A gyomorballon behelyezése előtt

A gyomorballon behelyezése előtt a páciensnek teljes körű kivizsgáláson kell részt vennie, ennek részét képezik a laborvizsgálatok, az EKG-vizsgálat és a mellkasröntgen. Célja, hogy kivizsgáljuk, van-e esetleg olyan egészségügyi probléma, ami miatt szakmailag nem javasolt a módszer alkalmazása. A gasztroenterológus állapotfelmérést is végez, illetve részletesen átbeszéli a pácienssel a terápia részleteit.

Hogyan történik a gyomorballon behelyezése?

A gyomorballon behelyezése (majd később ez eltávolítása is) altatásban, endoszkópos eljárással történik. A szakorvos az endoszkóp segítségével behelyezi a gyomorba a ballont, majd egyéni adottságoktól függően tölti fel fiziológiás sóoldattal. A ballon az endoszkóp eltávolítása után automatikusan lezáródik, a gyomorban marad, biztosítja a jóllakottság érzését, és megakadályozza a kívánt mértéken túli táplálékfelvételt. Gyomorballonnal bármilyen étel és ital fogyasztható, de továbbra is fontos a szakorvos által javasolt étrend betartása.

Nézzétek meg ezt a rövid videót a ballon behelyezéséről!

A gyomorballon behelyezésének és eltávolításának időtartama

A gyomorballon behelyezése és eltávolítása átlagosan 20-30 percet vesz igénybe. Eltávolítására a ballon típusától függően 6 vagy 12 hónap elteltével kerül sor.

A gyomorballon behelyezését követően rendszeres kontrollvizsgálatok szükségesek a fogyás mértékének és a ballon „működésének” ellenőrzésére.

Milyen testsúlycsökkenésre lehet számítani?

A heti testsúlycsökkenés átlagosan 1-1,5 kg között változik, mértéke azonban természetesen a páciens adottságaitól és a szakorvosi előírások betartásától (pl. étrend) is függ. Az elmúlt 15 év tapasztalata alapján állítható, hogy az utasításokat betartó betegek 90%-a képes elérni a kívánt súlycsökkenést. A fennmaradó esetekben azért fordulhat elő sikertelenség, mert a páciens nem tarja be maradéktalanul az előírásokat.

A gyomorballonnal kapcsolatos kérdésekkel a beavatkozás lehetőségeivel kapcsolatban gasztroenterológus szakorvost szükséges felkeresni.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek