Ezek a fogkrémek taroltak a Tudatos Vásárlók legfrissebb terméktesztjén

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal 11, hazánkban is kapható fogkrémet vizsgált szakértők bevonásával. Tudni akarták, hogy milyen mértékben védik és ápolják fogainkat.

A helyes fogápolásnak megvannak az alapszabályai. Ezek közül az egyik kétségtelenül az, hogy napi rendszerességgel mossunk fogat, lehetőleg 2-3 alkalommal. Tehát valamilyen fogtisztító szerre szükségünk lesz, amit a jól megválasztott fogkefénkre applikálhatunk. Ez lehet fogkrém, fogpor, vagy fogtisztító tabletta. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal a fogkrémeket vizsgálta meg alaposan, a tekintetben, hogy mit is tartalmaznak ezek a készítmények. Fogorvosi tanácsokat ez nem helyettesít, mindenesetre arról egyértelműen tájékoztat, hogy mennyire várhatjuk ezektől a termékektől az ígért eredményt, és milyen potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmaznak, amiket jobb, ha elkerülünk. Mindezt most ingyenesen tették elérhetővé az érdeklődők számára.

Ezek a fogkrémek taroltak a Tudatos Vásárlók legfrissebb terméktesztjén

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi partnerével a cseh dTest-tel együttműködve tette elérhetővé a teszteredményeket. A vizsgálatok során 11 hazánkban is kapható fogkrém esetében vizsgálták szakértők bevonásával, hogy mennyire védik és ápolják a termékek fogainkat.

Népszerű márkák, mint a Sensodyne, Elmex, Signal, Colgate, Meridol, Vademecum, Parodontax, Aquafresh, DM/Dontodent, Rossmann/Alterra termékei kerültek be a tesztelt termékek közé.

A szakemberek vizsgálták a fogkrémek:

  • fluoridtartalmát és a fluorid hasznosulásának arányát is,
  • a fogzománcra gyakorolt csiszoló hatást,
  • az elszíneződések eltávolításának képességét.

A szakértői értékelés az összesített eredményekbe 65%-ban számított bele.

Több szempontot is figyelembe vettek

Ezen felül kíváncsiak voltak még arra is, hogy mennyire jó élményt nyújtanak ezek a termékek megjelenés, íz, állag stb. szempontból a mindennapi használat során egy átlagember számára. Ezt önkétesekkel tesztelték, akik jelöletlenül kapták meg a fogkrémeket, melyet egy hét használat után értékelhettek. Ezek az értékelések 15%-ban számítottak bele a végeredménybe.

A környezetre gyakorolt hatások között azt is pontozták, hogy milyen és mennyi csomagolóanyagot használtak a gyártók a fogkrémekhez, illetve az összetevők tekintetében kiderítették, hogy milyen az egészségünkre potenciálisan vagy bizonyítottan káros anyagokat tartalmaznak – mint például parabének, triklozán, SLS, titán-dioxid, PEG-ek, allergének vagy éppen élelmiszerekben már betiltott színezékek. Ezek, illetve a megfelelő címkézés, vagyis, hogy a kötelezően feltüntetendő információk valóban feltüntetésre kerültek-e a csomagoláson, 10%-10%-ban számítottak bele a végső pontszámokba.

Fontos az is, mennyire nyújtanak jó élményt

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat, vagy éppen milyen egészségkárosító összetevőkkel van tele.

A teszt ingyenesen elérhető itt.

A teljes fogkrémek teszt ingyenesen megtekinthető ITT.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!