„A zsidó konyha az, amit a zsidók esznek” – Körner András a 24.hu podcastjában

A magyar zsidó konyhának van néhány kifejezetten ismert fogása, azonban ezeken bőven túlmutat a vallási közösség gasztronómiája. Erről, és még sok minden másról is mesélt Körner András a 24.hu podcastjában.

Ezen a héten Körner András volt a 24.hu gasztronómiai podcastjának, a Filézőnek vendége. Az elmúlt években megjelent könyvei körbejárják, hogy milyen volt a magyar zsidó közösségek mindennapi élete a második világháború előtt és alatt. A mindennapi élet pedig természetesen magában foglalja az evést, a főzést és az ételeket. Most, a Filéző legújabb részében leginkább erről esett szó.

„A zsidó konyha az, amit a zsidók esznek” – Körner András a 24.hu podcastjában

Személyes történet

Körner András hivatását tekintve építész, bár ahogy az interjúban elmondta, ezzel már nagyon régóta nem foglalkozik. Miután nyugdíjba ment, sokkal inkább érdekelni kezdte a múlt, többek között a magyar zsidók múltja és mindennapi élete.

Ez részben személyes ügy is volt, hiszen ő maga is zsidó származású. És bár még kisgyermekként kikeresztelték a szülei, miután felnőtt, mindig is tisztában volt az identitásával.

Azonban, ahogy említette, akkoriban nem szentelt neki túl nagy figyelmet, nem foglalkozott aktívan a gyökereivel. Ez csak egy kicsivel később jött el, amikor édesanyja történeteiből megismerte a felmenőinek (nagymamájának, dédnagymamájának) életét és mindennapjait.

Többek között ez indította el a kutatás, felfedezés útján. Később előkerültek konkrét tárgyak is a múltból, például dédnagymamája kézzel írott szakácskönyve. A családi beszélgetéseket és a tárgyi emlékeket felhasználva írta meg első könyvét, amit később újabbak is követtek.

A zsidó konyha érdekességei

Persze vannak olyan tipikusan zsidó ételek, amelyek manapság már mindenki számára ismertek. A maceszgombóc, sólet vagy flódni mind ebbe a kategóriába tartoznak. Azonban, ahogy Körner András említi, ez csak a kezdet:

Az emberek többnyire, ha azt hallják, hogy zsidó konyha, akkor eszükbe jut a maceszgombóc-leves

– magyarázza. Ezek azonban leginkább ünnepi fogások voltak, a hétköznapi étkezésben ritkán kerültek elő.

A mindennapi étkezést leginkább úgy lehet egyszerűen leírni, hogy „a zsidó konyha az, amit a zsidók esznek”.

Az ünnepeken kívül a zsidók főzési szokásait a szabályok határozták meg, így a mindennapokban leginkább ezek mentén készültek el az ételek is – az étkezés mindig szigorúan szabályozott terület volt.

Emellett fontos tényező volt még a regionalitás, azaz a tény, hogy teljesen más ételek bukkannak fel a magyar és az amerikai zsidó asztalokon, sőt, még az egyes országokon belül is vannak jelentős eltérések.

A teljes beszélgetés megtalálható a 24.hu oldalán, érdemes végighallgatni, érdekes dolgok derülnek ki belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek