„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a Filéző podcastjában

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Újabb epizóddal jelentkezett a 24.hu gasztronómiai podcastja, a Filéző. A héten Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője volt a vendég. Már tíz éve dolgozik az étteremben, ezért komolyabban belelátott a thai konyha népszerűvé válásába, és abba is, hogyan lett a gasztronómiai mainstream része. A Filézőben a thai ételek különlegességeiről is szó esik, és arról, mégis mennyi chili kerül a wokba.

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni”

Felívelő népszerűség

Amikor nagyjából 10 évvel ezelőtt megnyitott a Parázs, a thai ételek még abszolút nem tartoztak az általánosan ismert nemzetközi fogások közé. Azonban azóta az egyik legnépszerűbb konyhává vált, egyre többen ismerik az olyan alapfogásokat, mint a pad thai vagy a tom yum.

Ambrus Krisztián szerint ez a felívelő népszerűség az utazásnak köszönhető, ami egyszerűbb és olcsóbb is lett az elmúlt években.

Mivel így elérhetővé vált a Thaiföldre való utazás, az emberek nagy része megismerkedett a kultúrával és a gasztronómiai sajátosságokkal is, így az utazásból hazatérve, itthon is bátrabban keresték ugyanazokat az ízeket.

Emellé társul a magas minőség, amit szerencsére képesek tartani többek között a Parázsban is. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb alapanyag már Magyarországon is elérhető kis- és nagykereskedőknél, ezért a Thaiföldön kóstolt ízek nagyjából autentikusan köszönnek vissza Budapesten is.

Egy kis Thaiföld Budapesten

Az elmúlt tíz évben sorra nyíltak a thai vagy thai jellegű éttermek Budapesten, azonban Ambrus Krisztián ezt nem érzi versenynek, ugyanis elmondása szerint minden étteremben valahogy mást csinálnak, nem teljesen ugyanaz a kínálat. Van, aki háziasabban vagy modern felfogással áll a konyhához, ezért nagy a sokszínűség.

Amit még kiemelt, hogy a magyarokon kívül a budapesti thai közösség tagjai is előszeretettel látogatják a Parazsat, és ez nagy elismerés számukra.

Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – ezzel indokolta a thai ételek népszerűségét Ambrus Krisztián. Ahogy mondta, nem minden fogás borzasztóan csípős, van, amiből ki lehet hagyni a chilit, és szintén vannak vegetáriánus, vegán, laktóz- és gluténmentes opciók is.

A teljes beszélgetésért hallgassátok meg a Filéző legújabb részét!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek