„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a Filéző podcastjában

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Újabb epizóddal jelentkezett a 24.hu gasztronómiai podcastja, a Filéző. A héten Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője volt a vendég. Már tíz éve dolgozik az étteremben, ezért komolyabban belelátott a thai konyha népszerűvé válásába, és abba is, hogyan lett a gasztronómiai mainstream része. A Filézőben a thai ételek különlegességeiről is szó esik, és arról, mégis mennyi chili kerül a wokba.

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni”

Felívelő népszerűség

Amikor nagyjából 10 évvel ezelőtt megnyitott a Parázs, a thai ételek még abszolút nem tartoztak az általánosan ismert nemzetközi fogások közé. Azonban azóta az egyik legnépszerűbb konyhává vált, egyre többen ismerik az olyan alapfogásokat, mint a pad thai vagy a tom yum.

Ambrus Krisztián szerint ez a felívelő népszerűség az utazásnak köszönhető, ami egyszerűbb és olcsóbb is lett az elmúlt években.

Mivel így elérhetővé vált a Thaiföldre való utazás, az emberek nagy része megismerkedett a kultúrával és a gasztronómiai sajátosságokkal is, így az utazásból hazatérve, itthon is bátrabban keresték ugyanazokat az ízeket.

Emellé társul a magas minőség, amit szerencsére képesek tartani többek között a Parázsban is. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb alapanyag már Magyarországon is elérhető kis- és nagykereskedőknél, ezért a Thaiföldön kóstolt ízek nagyjából autentikusan köszönnek vissza Budapesten is.

Egy kis Thaiföld Budapesten

Az elmúlt tíz évben sorra nyíltak a thai vagy thai jellegű éttermek Budapesten, azonban Ambrus Krisztián ezt nem érzi versenynek, ugyanis elmondása szerint minden étteremben valahogy mást csinálnak, nem teljesen ugyanaz a kínálat. Van, aki háziasabban vagy modern felfogással áll a konyhához, ezért nagy a sokszínűség.

Amit még kiemelt, hogy a magyarokon kívül a budapesti thai közösség tagjai is előszeretettel látogatják a Parazsat, és ez nagy elismerés számukra.

Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – ezzel indokolta a thai ételek népszerűségét Ambrus Krisztián. Ahogy mondta, nem minden fogás borzasztóan csípős, van, amiből ki lehet hagyni a chilit, és szintén vannak vegetáriánus, vegán, laktóz- és gluténmentes opciók is.

A teljes beszélgetésért hallgassátok meg a Filéző legújabb részét!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...