Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekvőtámasz: az egyik legjobb erősítő gyakorlat. 3+1 tipp, hogy otthon is jól csináld!

Igen, a fekvőtámasz elég kemény gyakorlat, de cserébe - ha jól csinálod - nagyon hatékony is. Érdemes beépíteni az edzésekbe!

Az egyik legrégibb, leghatékonyabb, legsokoldalúbb, egyúttal a nők körében talán az egyik legnépszerűtlenebb alapgyakorlat is egyben. Ez bizony a fekvőtámasz.

Szerencsére ez a gyakorlat nagyon sokféleképpen variálható, így mindenki megtalálhatja a fekvőtámasznak azt a formáját, amit könnye(bbe)n beépíthet akár az otthoni edzésekbe is. A kérdés már csak az, hogy miért is olyan nagyon jó ez a gyakorlat?

A fekvőtámasz lényege

Ez a gyakorlat elsősorban a nagy mellizmot fejleszti, és mindezt rendkívül hatékonyan teszi. Végrehajtása közben dolgozik a kar és a törzs tartóizmai is megfeszülnek. Ráadásul, ha helyesen hajtod végre az ízületeidet is kíméled, miközben az izmaid keményen dolgoznak. Megfelelő bemelegítés után bárhol, bármikor végezheted.

Mire figyelj?

Bármelyik fekvőtámasz-variációt is választod, mindig figyelj rá, hogy a gyakorlatok kivitelezése végig helyes és pontos legyen. Figyelj a nyak és törzs helyzetére: soha ne engedd be a derekad, és mielőtt elkezdenél fekvőtámaszozni, mindenképpen tanuld meg, hogyan tudod tudatosan megfeszíteni a mélyrétegű has- és hátizmokat. Nagy súlyfelesleggel vagy kezdő sportolóként semmiképp ne végezz hagyományos fekvőtámaszt. Válaszd inkább a könnyített verziót az első időszakban, és amikor már elbírod a súlyod úgy, hogy közben tudatosan meg tudod feszíteni a tartóizmaidat, jöhetnek a nehezebb feladatok is. (De addigra már sokkal könnyebbnek fogod érezni!)

1. Széles fekvőtámasz

Ez a gyakorlat kimondottan a mellizmot célozza meg, de az egész testedre hat.

  • Kiinduló helyzet: helyezkedj el fekvőtámasz alapállásban.
  • A lábaid és a karjaid legyenek kinyújtva, a hátad pedig végig egyenes!
  • Feszítsd meg a hasad és a feneked, figyelj, hogy végig feszes maradjon, amíg a gyakorlatot végzed!
  • Ügyelj rá, hogy a fejed ne lógjon, és ne is biccentsd hátra!
  • Tartsd meg a nyakad a gerinc vonalában!
  • Vállszélesnél egy nagyon picivel szélesebb támaszban legyen a tenyered a talajon. Ebből a pozícióból hajlítsd, majd nyújtsd ki a karod.

Tipikus hibák, amiket inkább kerülj el!

A leggyakrabban a légzést szokták elrontani. A lényeg: mindig akkor fújd ki a levegőt, amikor erőt fejtesz ki. Ebben az esetben hajlításnál szívod be a levegőt, és amikor kinyomod magad, akkor kell kifújni. A helyes mozgás- és légzéstechnika nagyban növeli a teljesítőképességed is, többek között ezért is érdemes odafigyelni rá.

A másik gyakori hiba, hogy a feladat nehézsége, valamint a törzsizmok gyengesége miatt nem marad megfeszítve a has és/vagy a fenék. Ilyenkor vagy az égbe emelkedik a feneked, vagy nagyon beesik a derekad a gyakorlat végrehajtása közben. A gerincnek egyik sem túl kellemes. Ezt a hibát a legtöbb kezdő, az elején még észre sem veszi, mivel – bár a feladat egyszerűnek tűnik- nagyon sok mindenre kell egyszerre koncentrálni. Ilyenkor óriási segítség a tükör, de még jobb az edző, aki időben szól, korrigál és segít, hogy úgy tanuld meg a gyakorlatot végrehajtani, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

2. Fekvőtámasz-variációk kezdőknek és túlsúllyal sportolóknak

Előfordulhat, hogy a hagyományos fekvőtámasz még lehetetlen küldetésnek tűnik számodra. Ilyenkor nyugodtan válaszd a női fekvőtámaszt vagy ha az sem megy, akkor kezdd a falnak támaszkodva. Akkor is érdemes a falnál elkezdeni a gyakorlatot, ha korábban valamilyen derék vagy ízületi panaszaid voltak. Így könnyebben és sérülésmentesen tudod elsajátítani a helyes mozgástechnikát mielőtt a talajon belevágnál a nehezebb feladatokba. Ne érezd rosszul magad emiatt, fokozatosan el fogsz jutni odáig, hogy már a nehezebb feladatokat is könnyedén megcsinálod, de ehhez türelem, idő, kitartás, és persze rengeteg edzés kell.

Női fekvőtámasznál a térdek behajlítva a talajon vannak, a bokákat pedig keresztezni kell. Amennyiben érzékeny a térded, érdemes magad alá dupla matracot vagy még egy törölközőt tenni, bár a súlypontod a gyakorlat közben nem a térdeden lesz.

Amikor már gyerekjátéknak érzed a hagyományos fekvőtámaszt, érdemes egy kicsit újra megvariálni a gyakorlatokat. Akkor sem árt ez, ha ugyanazt az edzésprogramot csinálod egy ideje, hiszen a fejlődéshez szükség van a gyakorlatok változatos összeállítására is.

3. Szűk fekvőtámasz

Ha szeretnél szebb, tónusosabb izmokat a karodon, akkor a szűk fekvőtámasz tökéletes kihívás lesz számodra. Ez a gyakorlat ugyanis elsősorban a tricepszedet dolgoztatja meg. A kiinduló helyzetnél figyelj, hogy a tenyereid a mellkasod alatt helyezkedjenek el. Karhajlításnál a mellkasod érinti a kézfejed, a könyököd pedig hátra megy. Kimondottan nehéz gyakorlat, ezért fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá magad. Ne akarj már az elején túl sok ismétlést végezni!

+1. Lassítsd a tempót!

Gyakorlatilag a hagyományos fekvőtámaszt csinálod, csak jóval lassabb tempóban. Amennyiben elég edzettnek érzed magad és keresed a kihívásokat, akár 10 mp-en keresztül is végrehajthatod a gyakorlatot. Azonban ennek csak akkor van bármi értelme, ha a gyakorlat kivitelezése végig pontos, ami nagyon koncentrációt és erős core-izmokat igényel.

Természetesen rengeteg verzió van még a fekvőtámaszra. Lehet egykezes fekvőket csinálni, egylábas fekvőtámaszt, T-fekvőtámaszt, lehet súlyzókkal végezni, sőt még kézenállásból is fekvőzhet, aki nagyon keresi a kihívásokat – de ezekkel nem érdemes otthon kísérletezni. Megfelelő izomerő, koordinációs képesség, testtudat és edzői felügyelet szükséges a sérülésmentes végrehajtásukhoz. Legalábbis az elején.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!