Nagymamáink kedvence ez a feledésbe merült gyümölcs: több mint hússzor annyi kalcium van benne, mint a tejben

Ma már egyre kevesebbet találkozni ezzel a növénnyel, azonban még nem tűntek el teljesen a vidéki utak széléről. Ijesztő hasonlóságot mutat a szederrel, legalábbis kinézetre, viszont sokkal kevésbé ismert manapság, mint nagyanyáink idejében.

Biztosan te is találkoztál már vele, de lehet, hogy nem tudsz róla. Ez a fa a vidéki tájak elmaradhatatlan része, és míg nagyszüleink ki is használták a gyümölcs fogyasztásával járó előnyöket, addig mára szinte teljesen feledésbe merült. Gyümölcse megszólalásig hasonlít a szederre, mégsem róla van szó.

Fekete eperfa
A fekete eperfa termésében több mint hússzor annyi kalcium van benne, mint a tejben

A fekete eperfa

Bizony, a fekete eperfáról illetve annak terméséről van szó, mely hatalmasra nő, és gyümölcsérés idején sajátos illat veszi körül, mivel az érett gyümölcsök gyorsan lepotyognak a földre. Jellemzően fehér vagy erős lila, szinte fekete a fa termése, és aranyat ér.

Tele van kalciummal

Csontjaink egészségére egész életünkben vigyázni kell, amit részben a megfelelő táplálkozással biztosíthatunk. A kalcium elmaradhatatlan építőköve, amit bizony nemcsak tejtermékekből és állati eredetű ételekből biztosíthatunk, hanem bizonyos zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával is.

A fekete eperfa gyümölcse épp ilyen, hiszen huszonkétszer több kalcium van benne, mint a tejben.

A gyümölcs emellett gazdag antioxidánsokban, így védi a szervezetünket az oxidatív stressztől és a szabad gyökök káros hatásától. A fekete eperfa leveleiből főzött tea pedig növeli testünk védekezőképességét a baktériumokkal és vírusokkal szemben.

A magas koleszterinszintre és az ingadozó vércukorszintre is áldásos a belőle készült tea, és ha mindez nem elég, hogy meggyőzzünk rendszeres fogyasztásáról, arról is tudnod kell, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben, megszünteti az ízületi fájdalmat, és jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.

Még a diétázók számára is előnyökkel jár akár a gyümölcs csemegézése, akár a tea kortyolgatása, hiszen gyorsítja az anyagcserét, és segít a fogyásban.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is szeretni fogod:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

A tökéletes nokedli

A magyarok kedvenc körete, az kétségtelenül a galuska vagy más néven nokedli. Liszt és tojás. Lényegében csak ezekre az összetevőkre van szükség, plusz a vízre és a sóra.