Biztosan te is találkoztál már vele, de lehet, hogy nem tudsz róla. Ez a fa a vidéki tájak elmaradhatatlan része, és míg nagyszüleink ki is használták a gyümölcs fogyasztásával járó előnyöket, addig mára szinte teljesen feledésbe merült. Gyümölcse megszólalásig hasonlít a szederre, mégsem róla van szó.
A fekete eperfa
Bizony, a fekete eperfáról illetve annak terméséről van szó, mely hatalmasra nő, és gyümölcsérés idején sajátos illat veszi körül, mivel az érett gyümölcsök gyorsan lepotyognak a földre. Jellemzően fehér vagy erős lila, szinte fekete a fa termése, és aranyat ér.
Tele van kalciummal
Csontjaink egészségére egész életünkben vigyázni kell, amit részben a megfelelő táplálkozással biztosíthatunk. A kalcium elmaradhatatlan építőköve, amit bizony nemcsak tejtermékekből és állati eredetű ételekből biztosíthatunk, hanem bizonyos zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával is.
A fekete eperfa gyümölcse épp ilyen, hiszen huszonkétszer több kalcium van benne, mint a tejben.
A gyümölcs emellett gazdag antioxidánsokban, így védi a szervezetünket az oxidatív stressztől és a szabad gyökök káros hatásától. A fekete eperfa leveleiből főzött tea pedig növeli testünk védekezőképességét a baktériumokkal és vírusokkal szemben.
A magas koleszterinszintre és az ingadozó vércukorszintre is áldásos a belőle készült tea, és ha mindez nem elég, hogy meggyőzzünk rendszeres fogyasztásáról, arról is tudnod kell, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben, megszünteti az ízületi fájdalmat, és jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.
Még a diétázók számára is előnyökkel jár akár a gyümölcs csemegézése, akár a tea kortyolgatása, hiszen gyorsítja az anyagcserét, és segít a fogyásban.
Ezeket a cikkeket is szeretni fogod: