Fejedelmi egy desszert, csak egy másik Rákóczi találta ki

Biztos vagyok benne, hogy ha azt mondják, hogy Rákóczi, akkor először senkinek nem a szakácsmester jut először az eszébe. 

Linzertészta, túrókrém, baracklekvár. Mind ugyanarra gondolunk, ugye? Mert nekem egyértelműen a Rákóczi túrós jutott az eszembe, aminek, mint most megtudtam, aligha a fejedelemhez, sokkal inkább a szakácshoz van köze.

Emlékszem, hogy kiskoromban az egyik kedvenc sütim volt, de mivel otthon senki nem sütött nekem ilyet, csak különleges alkalmanként tudtam enni, vagyis amikor épp elmentünk a cukrászdába.

Rákóczi János szakács

Rákóczi János 1912-ben a Mágnás kaszinó konyháján kezdett el először szakácsként dolgozni, majd a világháború idején katonának állt. A szolgálat után visszatért a főzéshez, és Kedvessy Nándor mellett dolgozott, mint másodszakács.1924-ben a párizsi Laure nevű étteremben dolgozott, majd miután hazatért, a Horváth étterembe került, de már mint konyhafőnök. Majd később a Gellért, végül pedig a Duna szálló konyhájáért felelt.A konyhavezetés mellett szakácskönyvet is kiadott, sőt 1958-ban felkérték a brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjának konyhai vezetésére.

Így jutunk el a híres süteményhez

A Rákóczi túrós azonban nem ekkor született. A sütemény receptje még korábban, 1937-ben, egy szakácsoknak szóló szaklapban is megjelent, de az igazi hírnevet a világkiállítás hozta meg, és az érdeklődök is ott kóstolhatták meg először.

Ezen a világkiállításon mutatták be még a hortobágyi húsos palacsintát, a Budapest bélszínt, de a résztvevők kóstolhattak gulyást, somlói galuskát meg csirkepaprikást is.

Néhány, a Nosalty-n található Rákóczi túrós receptje:

A Rákóczi túrós egy tök egyszerű sütemény: alapja egy jól nyújtható omlós lap, amelyre citromos-vaníliás-mazsolás túrókrém kerül, végül pedig egy cukros tojásfehérje és isteni baracklekvár.

Brüsszel után Rákóczit érdemrenddel díjazták, és megengedték, hogy a süteményt önmagáról nevezze el, így azóta ez a süti az ő nevét őrzi.

Ezeket olvastad már?

forrás: Magyar Konyha

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...