Ezek a legrosszabb fehérjeforrások cukorbetegek számára

A cukorbetegek számára az étrend összeállítása nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak a szénhidrátok bevitelére kell odafigyelniük, hanem az sem mindegy, hogy a többi tápanyagból mennyit, illetve milyen mennyiségben fogyasztanak – ez igaz például a fehérjékre is.

Azzal (szinte) mindenki tisztában van, hogy a fehérjék létfontosságúak az izomnövekedés, az immunrendszer egészsége, illetve a szövetek épsége szempontjából. Azt azonban már kevesen tudják – még az érintettek közül is –, hogy ezek a mikrotápanyagok nagyban befolyásolják azokat, akik cukorbetegséggel élnek. Tény, hogy nem magára a vércukorszintre van hatásuk, de szabályozzák, hogy a vércukorszint hogyan reagál a szénhidrátokra. A fehérjék ugyanis lelassítják az emésztést, így segíthetnek kordában tartani a vércukorszintben bekövetkező hirtelen változásokat. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen fehérjéket választunk ehhez, hiszen az egyes típusok más és más hatással lehetnek erre a folyamatra.

A fehérjék tehát elengedhetetlenek a cukorbetegek számára, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy némelyik fehérjeforrásban – különösen az állati eredetűekben – sok a telített zsír. Egy, a PLOS Medicine-ben megjelent kutatás pedig azt mutatja, hogy a telített zsírok hozzájárulhatnak a cukorbetegek inzulinrezisztenciájához, míg a telítetlen zsírok javíthatják az inzulinérzékenységet. Ezek alapján az alábbi fehérjeforrások számítanak rossz választásnak a cukorbetegek számára.

Forrásunk volt.


Még több fehérje:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...