Ezek a legrosszabb fehérjeforrások cukorbetegek számára

A cukorbetegek számára az étrend összeállítása nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak a szénhidrátok bevitelére kell odafigyelniük, hanem az sem mindegy, hogy a többi tápanyagból mennyit, illetve milyen mennyiségben fogyasztanak – ez igaz például a fehérjékre is.

Azzal (szinte) mindenki tisztában van, hogy a fehérjék létfontosságúak az izomnövekedés, az immunrendszer egészsége, illetve a szövetek épsége szempontjából. Azt azonban már kevesen tudják – még az érintettek közül is –, hogy ezek a mikrotápanyagok nagyban befolyásolják azokat, akik cukorbetegséggel élnek. Tény, hogy nem magára a vércukorszintre van hatásuk, de szabályozzák, hogy a vércukorszint hogyan reagál a szénhidrátokra. A fehérjék ugyanis lelassítják az emésztést, így segíthetnek kordában tartani a vércukorszintben bekövetkező hirtelen változásokat. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen fehérjéket választunk ehhez, hiszen az egyes típusok más és más hatással lehetnek erre a folyamatra.

A fehérjék tehát elengedhetetlenek a cukorbetegek számára, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy némelyik fehérjeforrásban – különösen az állati eredetűekben – sok a telített zsír. Egy, a PLOS Medicine-ben megjelent kutatás pedig azt mutatja, hogy a telített zsírok hozzájárulhatnak a cukorbetegek inzulinrezisztenciájához, míg a telítetlen zsírok javíthatják az inzulinérzékenységet. Ezek alapján az alábbi fehérjeforrások számítanak rossz választásnak a cukorbetegek számára.

Forrásunk volt.


Még több fehérje:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek