Újabb helyen lehet majd leadni a fáradt sütőolajat

Kedvező hír azoknak, akik a világért se öntenék a lefolyóba a használt sütőolajat: bővül az országos leadási pontok listája, a Shell és az Alteo is beszáll.

Jó hír, ha szíveden viseled, hova kerül a fáradt sütőolajad: országos lakossági használtsütőolaj-begyűjtési programot indít a Shell és az ALteo, melynek értelmében év végére 120 Shell benzinkúton lehet majd elhelyezni az Alteo 240 literes műanyag gyűjtőedényeibe a háztartásokban keletkezett olajat.

Újabb helyen lehet majd leadni a fáradt sütőolajat

Az energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo, a Shell Hungary Zrt. és a Biotrans Kft. együttműködése jó példája a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulásának – írja a Hello Vidék.

A Shell magyarországi hálózatának 193 töltőállomásából már 44 helyen le lehet adni a használt sütőolajat.

Hogy mi történik a leadott olajjal?

  • az olajat gyűjtőedényekben elviszik a Biotrans telephelyére, ahol nagyobb tartályokba fejtik át
  • ülepítik, majd biodízel készül belőle

Miért jó ez?

  • a sütőolaj nem a csatornarendszerben vagy az emésztőgödörben végzi
  • a biodízel az autók üzemanyagához adva csökkenti a közlekedés károsanyag-kibocsátását
  • az újrahasznosításra kiépített rendszer segít megvédeni az élővizeket és a talajt

Nem muszáj olajban sütni:

A CseppetSem! program mára legalább 900 településen működik, de a kezdeményezésnek köszönhetően egyre több ember számára lesz elérhető.


Még több aktualitás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.