Falusi Mariann szénhidráttal marad ébren

Ha gyorsan kell energiához jutnia, Falusi Mariann nem a kávéhoz, a szénhidráthoz nyúl feltöltődésért. Imád főzni, de a napi rutinon túl, kedvtelésből készíti kedvenceit, a thai konyha fogásait.

Mennyire rendszeres az étkezésed?

A legjobban akkor érzem magam, ha a vércukor szinten tartása miatt napi ötször étkezem (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). Amikor ezt az ötöst be tudom tartani, akkor általában el is kezdek fogyni. Viszont ha kikerekedem, az azt mutatja, hogy felbomlott a rendszer az életemben. Szerintem az étkezésben is nagyon fontos az időzítés. Ha azonban az ember sokat dolgozik, akkor erre a beosztásra nincsen idő. Valamelyik éjjel hazafelé vezettem az autópályán és betértem egy benzinkútra és nem azt figyeltem, hogy éppen mi az egészséges, hanem azt, hogy valami szénhidráthoz jussak, különben nem tudok ébren maradni. Egyébként semmilyen ajzószer – alkohol, koffein – nem képes ébren tartani, csak az, ha szénhidrátot veszek magamhoz. Ez aztán a fáradtság különböző fázisaiban meg is történik, ami pedig sajnos súlygyarapodáshoz vezet.

Főzöl otthon, jut rá időd?

Ahol ér az éhség, ott bekapok valamit. Életem egyik legkellemesebb időszakának számított, amikor mindennap házhoz szállították az ételeket. Fogytam 30 kilót, és rájöttem, hogy a rendszeres táplálkozás mennyire jót tesz az embernek, jó érzéssel töltött el, hogy ott állt készen az étel, nem kell az elkészítésével bajlódni, hanem hozzáértő emberek megcsinálták ezt helyettem. Főzni csak különlegességeket szeretek, a napi rutin, például borsófőzelék, bár meg tudom csinálni, nem érdekel. Előszeretettel készítek viszont távol-keleti fogásokat, de azt is imádom, ha van itthon valami maradék, és abból kreálok valamit. Szeretem a vendégvárást is, de arra, hogy csak magamnak főzzek, nem szánom el magamat. Süteménynek gyümölcsös, korpás, zöldséges, különböző pelyhes dolgokat szoktam készíteni, zöldség-gyümölcs mindig van itthon. A mai reggelim is avokádó volt.

Van valamilyen tuti, bevált recepted, ha valaki betoppan hozzád?

Akkor már inkább azt javaslom, hogy menjünk el valahova enni. A főzés figyelemigényes művelet, annak meg semmi értelme, hogy feldobjak egy adag tésztát főni, rá meg valamilyen félkész szószt. Akkor már inkább a vendégemre figyelek. Kivételt talán a levesek jelentenek, azokat simán ott tudom hagyni a tűzhelyen rotyogni.

Hol vásárolsz?

Imádom a piacot, órákig tudok beszélgetni, de arra is jó, hogy mire befejezném a beszélgetést, már azt is elfelejtem, miért is jöttem. Tehát ami a piacon a legjobb, az egyben a legrosszabb is. A Lehel térire szoktam járni vagy a körúton a Nagycsarnokba, a marhahúsosnál eredeti argentin steaket kapok, senki nem csinálja olyan jól a pácot a városban, mint ő. Nagyon sokat mászkálok egy nap alatt, de általában csak akkor jut eszembe, hogy vásárolni is kellene, amikor már csak a szupermarket van nyitva.

Fellépés előtt mikor eszel utoljára?

Könnyű ételeket lehet enni fellépés előtt, muszáj is, mert üres gyomorral nem lehet énekelni, de figyelni kell, hogy könnyen emészhető ételeket válasszak. Zöldségek, gyümölcsök, saláták jöhetnek szóba. A munkámnak nagy hátránya, hogy nehéz megvalósítani a rendszeres étkezést. A reggelit fontosnak tartom, mostanában igyekszem hosszasan elnyújtani ezeket az alkalmakat és odafigyelni a rendszerességre.

Kedvenc konyha, étel-ital?

Kedvenc konyhám a távol-keleti. Az indiai talán nekem már sok, de a vietnami, a thai konyha fogásai bármikor jöhetnek. Örülök, hogy két új thai étterem is nyitott Pesten. A japán konyha remekeit is szeretem, leginkább a szushit. Mivel imádok utazni, hosszú heteket szoktam minden évben a Távol-Keleten tölteni és előszeretettel eszem a az utcán a helyiekkel ugyanazt, amit ők.

Milyen tervekkel készülsz a nyárra?

Június végéig dolgozom. Július-augusztusra nincs tele a noteszom, így végre anyukámmal mehetek a Balatonra, ott viszont tobzódás van. Főzünk a rengeteg, finom alapanyagból. A bio minősítést nem tartom fontosnak, szerintem nincs realitásalapja, hiszen az esővíz is tartalmaz szennyező anyagokat, illetve a termőföldnek is hosszú évek kellenek ahhoz, hogy a vegyszerek teljesen kitisztuljanak belőle. A szezonalitás viszont előbbre való, hiszek abban, hogy a helyileg termelt alapanyagok a legjobbak a szervezetünknek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!