Ebben a testhelyzetben hat leggyorsabban a fájdalomcsillapító

Ha nem muszáj, nem nyúlunk hozzá, egyes esetekben azonban nincs más választás, a fájdalmat gyógyszerrel kell, hogy csillapítsuk. Legyen szó bármilyen fájdalomról, a cél, hogy az orvosság minél gyorsabban hasson, egy különös trükkel azonban jelentősen csökkenthetjük a hatóidőt.

Állva, ülve, esetleg fekve hat gyorsabban a gyógyszer? Ha nagyon fáj valami, minden perc számít, statisztikák szerint pedig egy fájdalomcsillapítónak átlagosan 15 és 60 perc közé esik a hatóideje. Hogyan lehet meggyorsítani a folyamatot? A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint nem mindegy, milyen testhelyzetben vesszük be a gyógyszert.

Ha nagyjából 45 fokos szögben jobbra hajolunk, akkor ez a póz nagymértékben meggyorsítja a tabletták bejutását és feloldódását a vékonybél első szakaszában, a nyombélben.

Nem mindegy, milyen testhelyzetben veszünk be gyógyszert

Ahogy azt a hvg.hu cikke írja, a különböző testhelyzetek nagyban tudják befolyásolni, milyen gyorsan hat az orvosság. Egy számítógépes szimuláció a gyomor környezetét, fekvését és összehúzódásait egyaránt utánozta a négy leggyakoribb testtartás vizsgálatával: egyenesen állás, dőlés vagy fekvés 45 fokos szögben jobbra, illetve balra, valamint hanyatt fekvés.

Mint kiderült, ha egy tabletta jobbra dőlt testhelyzettel bevéve 10 perc alatt jut be és oldódik a nyombélben, akkor egyenesen állva 23 perc alatt, balra dőlve pedig akár másfél óra alatt tud csak rendesen feloldódni ahhoz, hogy kifejtse a hatását.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk