Dzsemet készítesz? Eláruljuk, miért adj hozzá citromlevet

Sokunk nagy örömére indul a lekvár és dzsem szezon. Te is szeretsz befőzni? Akkor ez az apró trükk érdekelni fog! 

Az nyilvánvaló, hogy a gyümölcs és cukor mellett a legtöbb lekvárreceptben a citromlé is szerepel, és ez nem véletlen, hiszen nagyon fontos szerepet játszik a befőzésnél. Hogy pontosan mit is, azt három pontban elmagyarázzuk.

1. Nélkülözhetetlen a vegyület PH-értékének beállításához

Amikor a gyümölcsöt a cukorral összeforraljuk, akkor felszabadul a pektin nevű anyag, amitől a dzsemünk még nem veszi fel az igazi lekvár állagot. A citromlé pedig itt kerül főszerepbe, ugyanis a citrom PH-ja segíti a pektin gélesedését, ezáltal lesz a lekvárunk igazán sűrű, és selymes a kenyerünkre kenve vagy a sütinkbe varázsolva.

2. Kerüld a bacikat!

Van egy másik ok, amiért a citromlé elengedhetetlen a lekvárokhoz: a biztonságos konzerváláshoz és a baktériumok szaporodásának megakadályozásához jobb, ha mindig teszünk citromlevet a dzsemünkhöz.

3. A nagy kérdés: friss vagy bolti citromlevet használjak?

Szakemberek szerint a legjobb módszer ahhoz, hogy elegendő mennyiségű savat adagoljunk a lekvárunkhoz, ha a boltokban kapható kész, palackozott citromlevet választunk. Mivel ezek ellenőrzött tételek, így a savtartalom garantált és megbízhatóbb, mintha vennék két-három friss érett/vagy kevésbé magas savtartalommal bíró citromot, és annak levét facsarnánk ki. Inkább válaszd a biztos módszert, és a garantált savtartalmat.

via thekitchn

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...