Dzsemet készítesz? Eláruljuk, miért adj hozzá citromlevet

Sokunk nagy örömére indul a lekvár és dzsem szezon. Te is szeretsz befőzni? Akkor ez az apró trükk érdekelni fog! 

Az nyilvánvaló, hogy a gyümölcs és cukor mellett a legtöbb lekvárreceptben a citromlé is szerepel, és ez nem véletlen, hiszen nagyon fontos szerepet játszik a befőzésnél. Hogy pontosan mit is, azt három pontban elmagyarázzuk.

1. Nélkülözhetetlen a vegyület PH-értékének beállításához

Amikor a gyümölcsöt a cukorral összeforraljuk, akkor felszabadul a pektin nevű anyag, amitől a dzsemünk még nem veszi fel az igazi lekvár állagot. A citromlé pedig itt kerül főszerepbe, ugyanis a citrom PH-ja segíti a pektin gélesedését, ezáltal lesz a lekvárunk igazán sűrű, és selymes a kenyerünkre kenve vagy a sütinkbe varázsolva.

2. Kerüld a bacikat!

Van egy másik ok, amiért a citromlé elengedhetetlen a lekvárokhoz: a biztonságos konzerváláshoz és a baktériumok szaporodásának megakadályozásához jobb, ha mindig teszünk citromlevet a dzsemünkhöz.

3. A nagy kérdés: friss vagy bolti citromlevet használjak?

Szakemberek szerint a legjobb módszer ahhoz, hogy elegendő mennyiségű savat adagoljunk a lekvárunkhoz, ha a boltokban kapható kész, palackozott citromlevet választunk. Mivel ezek ellenőrzött tételek, így a savtartalom garantált és megbízhatóbb, mintha vennék két-három friss érett/vagy kevésbé magas savtartalommal bíró citromot, és annak levét facsarnánk ki. Inkább válaszd a biztos módszert, és a garantált savtartalmat.

via thekitchn

Címlapról ajánljuk

További cikkek