Ezért cseréld le a krumplit csicsókára!

Tudtad, hogy a csicsóka az inulin nevű rostanyagnak köszönheti egészségvédő hatását?

A csicsóka (aki esetleg nem ismerné) burgonyához hasonlító gumós növény, mely egészségvédő hatása miatt reneszánszát éli. Korábban a szegények krumplijaként ismerték, talán emiatt került egy időre száműzetésbe. Számtalan jó tulajdonsága mellett egyetlen rosszat hozhatunk fel: a göcsörtös gumókat nehéz pucolni. Éppen ezért - amennyiben lehetőségünk van a gumók között válogatni - , válasszunk gömbölyded példányokat!

5 érv a csicsóka mellett

  1. A gumók rendkívül gazdagok az inulin nevű rostanyagban, a csicsóka egészségvédő hatásának titka főként ebben rejlik. Az inulin lassítja a szénhidrátok és csökkenti a koleszterin felszívódását, emiatt fogyókúrázók, cukorbetegek, magas koleszterinnel élők étrendjébe kifejezetten ajánlott. Az inulintartalom tekintetében egy másik növény sem veheti fel a versenyt a csicsókával szemben. A hagymafélék, különösen a fokhagyma és a gyógynövények közül a gyermekláncfű bővelkedik inulinban, azonban figyelembe kell vennünk, hogy ezekből a nyersanyagokból nem fogyasztunk nagyobb mennyiséget.
  2. Prebiotikus hatású. A növényben lévő inulin érintetlenül jut el a vastagbélbe, ahol kiváló táptalaja a beleinkben lakó „jó baktériumoknak”, vagyis a probiotikumoknak.
  3. Gazdag káliumforrás. Fél adag (125 g) köret csicsókával fedezzük napi káliumszükségletünk 27%-át. A megfelelő kálium- és csökkentett konyhasóbevitel hozadékaként a magas vérnyomásban szenvedők javíthatnak vérnyomásértékeiken.
  4. Gumói gyakorlatilag egész évben elérhetők. A növény roppant mód igénytelen, kezdő kertészeknek kifejezetten ajánlott! A siker garantált.
  5. Változatosan elkészíthető. Gyakorlatilag az összes ismert burgonyás ételben lecserélhetjük a krumplit csicsókára, és élvezhetjük a csicsóka burgonyánál kedvezőbb élettani hatásait. Készíthetünk belőle krémlevest, tésztaételeket (gnocchit, tócsit, sztrapacskát), süthetjük zsírszegényen, sütőben sütőpapíron. Ha jellegzetes íze miatt nem került fel kedvenc ételeink listájára, próbáljuk meg karakteresebb ízesítőkkel! A belőle készült krémlevesekhez jól passzolnak a hagymafélék (póréhagyma, lilahagyma, snidling, medvehagyma), a mustár és a karakteresebb ízű gombák. A csicsókás tésztaételek kombinálhatók zöldfűszerekkel, zsírszegény sonkával, szárított paradicsommal. Szendvicseink mellé akár nyersen is fogyaszthatunk vékonyra szeletelt csicsókát, vagy belereszelhetjük salátáinkba.

Címlapról ajánljuk

További cikkek