Ezek a legnagyobb tévhitek a napozással kapcsolatban

Rengeteg tévhit kering a napfürdőzéssel kapcsolatban, lássuk, mi az igazság velük kapcsolatban!

Itt a nyár, sokan fekszenek ki a kertbe vagy a strandra, hogy minél előbb elérjék a vágyott bronzbarna színt. Ez bizonyos mértékig rendben is lenne, hiszen a napozás a megfelelő mértékben még akár jótékony hatású is lehet, de, ha nem vagy tisztában azzal, hogyan kell biztonságosan napozni, rengeteg kárt tehetsz a testeddel. Az alábbiakban felsoroljuk a legnagyobb tévhiteket, és elmondjuk azt is, hogy miért is érdemes őket elfelejteni.

1. Nem lehetek bőrrákos, ha nem égek le

A leégésnek semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyi káros UV-sugárzás jut a bőrre. Ahhoz, hogy barnulj, mindenképpen sértened kell a bőrödet, hiszen ennek hatására kezdenek termelődni a pigmentek, amelyek bebarnítják a bőrödet. Ez a károsodás pedig előbb-utóbb vezethet bőrrákhoz akkor is, ha soha az életben nem égtél le igazán.

2. Ha előbarnulok, megvédem a bőrömet

Ez már csak azért sincs így, mert az előbarnulás során is károsítod a bőrödet, hiszen pontosan ettől barnulsz le. Lehet, hogy nem fogsz leégni, mert a bőröd már károsodott annyit, hogy képes legyen megvédeni magát, de az, hogy ezzel jót tennél neki, erős túlzás. Mindegy, hogy mennyit barnulsz, a bőrödnek károsodnia kell ahhoz, hogy jó színed legyen.

3. A szolárium biztonságosabb, mint a napozás

A legtöbb szolárium csak UV-B sugárzást bocsájt ki, ami kevésbé perzseli a bőrt, ezért ritkábban okoz leégést, de ugyanúgy károsítja a bőrt, mint a napfény, amely UV-A és UV-B sugárzással is stresszeli a testet. A bőrrák szempontjából egyik sem jobb a másiknál, mindegyik megnöveli a megbetegedés kockázatát.

Ez is érdekelhet:

Így kezeld tényleg hatékonyan a leégést bőrgyógyászok szerint

4. Ha csak néhányszor égek le, azzal nincs semmi gond

Ha leégtél, az már azt jelenti, hogy a vörös területen a bőrsejtek jó része elhalt, másik része pedig megsérült. Elég egyetlen leégés, már ez is okozhatja azt, hogy az abnormális sejtek burjánzani kezdenek, és kialakul a bőrrák. Persze nyilván a néhány leégés jobb, mint a sok leégés, de azért alapvetően arra kellene törekedni, hogy soha ne pirosodj le a napon.

5. A családomban nincs bőrrákos ember, ezért az én esélyeim is nagyon alacsonyak a betegségre

A legtöbb fajta bőrrák nem a genetikára vezethető vissza, hanem a napsütés okozta sérülésekre és károsodásra. Ha a felmenőidnek bőrrákja volt, valószínű, hogy azért, mert túl sokat voltak védelem nélkül a napon, nem azért, mert a család hajlamos rá. A genetika leginkább csak abban játszik szerepet, hogy milyen árnyalatú a bőröd: ha nagyon világos, és tele vagy anyajegyekkel, nagyobb az esélyed a betegségre, mint annak, akinek természetesen sötétebb a bőrszíne.

6. Ha felhős az idő odakinn, nem kell napvédelem

A napsugarak nagy része áthalad a felhőkön, csak nem azok, amelyek a látható spektrumon belül vannak. Így felhős időben is ugyanúgy leéghetsz, és ugyanolyan esélyed van a bőrkárosodásra is. Persze nem kell minden nap vastagon naptejjel kenni magad, de az arcodra figyelj oda ilyenkor is, és ha nyaralni mész, ne csak a tűző napon figyelj a fényvédelemre!

Ezeket olvastad már?

via Epiphany Dermatology

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek