Étrend kőkori módra: paleolit

Paleomuffin - liszt- és cukormentes

Újabb és újabbdiéták, étkezési trendek árasztják el jóléti társadalmunkat.Sokan támadják, sokan imádják, de létező, az egész világonújra elterjedőben lévő táplálkozásforma.

Újabb és újabb diéták, étkezési trendek árasztják el jóléti társadalmunkat. Manapság az egyik legfelkapottabb – furcsa módon – pontosan az imént említett társadalmi berendezkedéssel áll szemben. A paleolit diéta vagy táplálkozás egyfajta visszatérés az őshonos növényekhez és a vadászó-gyűjtögető életmód táplálkozásához.Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ismét szőrökbe öltözve próbáljuk meg nyílvesszővel elejteni a szomszéd disznóját, csupán el kell hagynunk néhány, a mezőgazdasági forradalom hatására elterjedt, kikísérletezett élelmiszer fogyasztását.

Nyúlhús zacskóban sütve

Igen, lehet legyinteni, de komoly szakirodalom és rengeteg ismerős ember igazolta, hogy a paleolit életmódra áttérők között jelentősen javultak a 2-es típusú cukorbetegséggel (diabétesz mellitusz) küzdők eredményei, a magas vérnyomásúaknak normalizálódott az állapota, sokan fogytak is vagy sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lettek. Ez csak pár példa, amely az étrend előnyeit taglalja, de semmiképpen nem szeretnék senkinek lyukat beszélni a hasába (sic!), a bővebb információt megtalálhatják egyre több, már magyar nyelven is megjelent szakirodalomban (ezeket főként Szendi Gábor jegyzi).A paleolit táplálkozás lényege, hogy az ember genetikailag úgy alkalmazkodott, hogy azt egye, amit már az őskorban, pontosabban a kőkorban megtalált vagy elejtett. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrátterhelést jelent a szervezetnek és ez a civilizációs betegségeink fő okozója.

Karotta leves paleosan

Hogy mit is kell enni és elhagyni?

Kerülni kell minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, magas szénhidráttartalmú élelmiszert és a hüvelyeseket is. Ez utóbbiak például lektint tartalmaznak, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idézhetnek elő. Nyugodtan és nagy mennyiségben lehet viszont húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. A tej és a tejtermékek nem ajánlottak, de egyes iskolák szerint a keményebb sajtok beleférnek a paleolit táplálkozásba. A tejjel szemben az érv annyi, hogy az emlős állatok csak születésük után, a szoptatás időszakában fogyasztanak tejet, később szervezetük nem igényli, sőt sokszor nem is tudja megfelelően feldolgozni és a szakemberek kutatásai alapján ugyanez a helyzet az emberrel is. A zsíroktól viszont nem kell félni, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.

Mindezek ismeretében viszont kijelenthető, hogy a paleolit étrendnem egy vallás. Meg kell próbálni minél inkább betartani, de kétségbe sem kell esni, ha eltérünk a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl vagy tejszín kell a recepthez, hát nyugodtan használhatjuk! Ha lisztre van szükség, akkor inkább zab- vagy rizslisztet javasolnak, mert abban nincs glutén. És persze azért paleolit módra is lehet süteményeket készíteni, ha édességre vágyunk!

Még több paleolit recept itt, a kategória korábbi cikkei itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek