Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erről mesélhet, ha furcsaságokat veszel észre a testszőrzeteden

Gyorsabban nő? Vastagabb? Hullik? Mindegyikért lehetnek a hormonok a felelősek.

A testszőrzetről viszonylag keveset beszélünk, pedig nagyon sok mindent elárulhat a test egészségéről. Az, hogy szőrös vagy, egy természetes dolog, az évezredek alatt már így is sok lekopott rólunk az eredeti bundánkból, aminek az volt a fő feladata, hogy melegen tartson minket, és védjen a parazitáktól.

Az, hogy mennyire vastag és sok a szőr a testeden, leginkább a génjeidtől függ. A normális itt nagyon széles spektrumon mozog: lehet vastag és dús a kar- és lábszőröd nőként, de a férfiaknál is gyakori, hogy gyenge, világos színű szőr nő csak a testükön. Baj csak akkor van, ha a te normálisodhoz képest kezd el változni a helyzet – ha gyorsabban nő, vastagabban bújik elő, vagy esetleg hullik, az alábbi problémákat jelezheti.

Felborultak a hormonjaid

A hirtelen szőrnövekedés vagy -hullás a női szervezetben az androgén hormonok mennyiségének változását jelezheti. Ezek mindenkiben benne vannak, férfiakban és nőkben egyaránt, csak más arányokban. Ha a tesztoszteron nevű hormon kezd el valamiért jobban termelődni a szervezetedben, akkor szőrnövekedést és -erősödést tapasztalhatsz.

Érdekes, de ugyanígy a hormonimbalanszra utal az is, ha úgy kezdesz kopaszodni, mint a férfiak: a menopauza alatt az ösztrogénszint csökken, erre reakcióként a tesztoszteron nőhet, ez azt okozhatja, hogy a haj vékonyodik, az arcszőrzet pedig vastagodik.

A PCOS jele is lehet

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) betegséget a reproduktív hormonok arányainak felborulása okozza. Azzal járhat, hogy a termékeny nők petesejtje nem fejlődik ki teljesen, vagy nem lökődik ki a menstruációnál, ahogy egészséges esetben tenné. A szabálytalan menstruáción, a pattanásos bőrön kívül a tünetekhez tartozik még a vékonyodó haj és az arcszőrzet megerősödése is. Ezúttal is a tesztoszterontermelés az oka mindennek.

A vashiány okozhatja

Mindenkinek van egy természetes hajkörforgása: van, aki tavasszal és ősszel hullajtja jobban a haját, de van, akinek nyáron és télen jelentkezik a változás. Ha azonban a normáltól eltérő a hajhullás, vagy máshol a testeden is ezt tapasztalod, akkor könnyen lehet, hogy vashiányban szenvedsz. A vegánok és az erős menstruációval rendelkező nők különösen ki vannak téve ennek.

Pajzsmirigy-alulműködésed lehet

A pajzsmirigyed olyan hormonokat szabályoz, amelyek segítenek a szervezetednek megfelelően felhasználni az energiát. Ha ez a szerved rosszul működik, és nem termel elegendő hormont, akkor a szervezeted lelassulhat, és ez nemcsak fáradtságot, hanem például lassabb hajnövekedést is okozhat. Ezt viszonylag könnyű kiszúrni egyébként: ha a szemöldököd utolsó harmadánál is tűnnek el a szőrszálak, és a körmöd kezd szálkásodni, akkor lehet, hogy autoimmun pajzsmirigy betegséged van.

Megváltozott az ösztrogénszinted

Ha terhes leszel, vagy leállsz a fogamzásgátló tablettával, a szervezetedben található ösztrogén szintje megváltozhat, ami a hajad megerősödését vagy kihullását is jelentheti, attól függően, több vagy kevesebb ösztrogén van a testedben.

Daganatod lehet

Nagyon ritka ugyan, de nem lehetetlen: ha férfias helyeken kezd el erős szőröd nőni, a tesztoszteron-szinted az egekben van, és nem tudni, hogy miért, akkor előfordulhat, hogy olyan tumor nőtt a szervezetedben, ami megváltoztatja annak a hormonprofilját. Ha nagyon drámai a változás, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy ezt a lehetőséget ki tudja zárni.

via

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!