Minden, amit a fogamzásgátlásról tudnod kell

Gumióvszer, tabletta, oltás? Melyik fogamzásgátló módszert válasszuk?

Napjainkban a fogamzásgátló módszerek és lehetőségek sora szinte végtelen, kiigazodni köztük azonban nem könnyű. Számtalan kérdés merülhet fel a legjobb megoldás kiválasztása előtt: milyen módszer a legmegfelelőbb számomra, mennyire biztonságos egyik vagy másik módszer?

Az alábbiakban dr. Horányi Dániellel, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyászával gyűjtöttük össze, mit kell tudni az egyes fogamzásgátló módszerekről.

dr. Horányi Dániel szülész-nőgyógyász

1. Gumióvszer

A gumióvszer az egyik legnagyobb biztonságot adó védekezési eszköz, 95%-os hatékonyságú. Nem csak a teherbeesést gátolja, de a nemi úton terjedő betegségek egy részétől is megvéd. Akkor kell felhelyezni, amikor még egyáltalán nem történt meg a behatolás, és semmiképpen sem szabad levenni, majd visszavenni a szex során.

A gumióvszer az egyik legnagyobb biztonságot adó védekezési eszköz...

2. Pesszárium

A latexből vagy szilikonból készült, kerekded vagy ovális alakú, hormonmentes eszköz, melyet a hüvelybe kell helyezni a pesszárium, más néven méhszájsapka. A szexuális együttlét előtt kell a hüvelybe helyezni, és az együttlét után 6-12 órával javasolt eltávolítani, használatát általában kiegészítik valamilyen spermaölő anyaggal, így hatékonysága kb. 95%-os. Fontos tudni, hogy nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben.

3. Spirál

Az elterjedt tévhittel ellentétben a még nem szült nők számára is megoldás lehet a spirál: a nőgyógyász helyezi fel, egy speciális applikátor segítségével, gyorsan, egyszerűen. Az általában műanyagból készült, T alakú eszközök 99%-os védettséget biztosítanak a teherbeesés ellen, de nem védenek a betegségekkel szemben.

Olvastad már?

5 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek!

4. Implantátum

A bőr alá ültethetői implantátum ösztrogént nem tartalmazó, hormonális alapú fogamzásgátló, aminek legnagyobb előnye, hogy 3 évig folyamatosan 99%-os védettséget biztosít a teherbeesés ellen. Behelyezése egyszerű: egy kb. 4 centi hosszú, 2 mm átmérőjű apró kis csövet kell a felkar belső felébe bőr alá helyezni egy injekciós applikátorral. Bármikor kivehető, egy kis műtétre van szükség, amely pici heget hagy a bőrön.

5. Tabletta

A fogamzásgátló tabletta esetében a bejuttatott hormon akadályozza meg a peteérést. 99%-os védettséget biztosít a teherbeesés ellen, azonban csak rendszeres szedés esetén, valamint az is nagyon fontos, hogy minden nap, közel azonos időpontban szedjük be. A tévhittel ellentétben már nagyon alacsony hormontartalmú típusok is elérhetőek, nem okozva elhízást.

Fogamzásgátló tabletta

6. Oltás

Hatóanyagában nem különbözik a szájon át bevett fogamzásgátlóktól, ennek megfelelően a hatása sem eltérő a hormontartalmú fogamzásgátló oltásnak. 99%-os védettséget biztosít a teherbeesés ellen. Az első adag oltást a ciklus első napján - vagyis a menstruáció kezdetén - a felkar- vagy a farizomba adjuk, az injekciózást negyedévente kell ismételni.

7. Hüvelygyűrű

A nagyjából átlátszó, színtelen hüvelygyűrűt a hüvelybe kell felhelyezni, mint egy tampont. Ösztrogént és progeszteront bocsát ki magából, de a női nemi hormonok nem mennek keresztül a májon, így kevesebb hatóanyag elég a védettség eléréséhez. Az első használat alkalmával a menstruáció első napján kell felhelyezni, 21 napig kell bent maradnia, majd hét napra el kell távolítani, amikor is megvonásos vérzés következik be.

+1. Tapasz

Új lehetőség a fogamzásgátló tapasz, mely átlátszó, alacsony hormontartalmú megoldás. 28 napos (4 hetes) ciklusban alkalmazandó: 3 egymást követő héten heti egy tapaszt kell felhelyezni és a használt tapaszt el kell távolítani. A tapasz a has, a fenék vagy a felkar külső részére helyezhető, olyan helyre, amit a szoros ruházat nem dörzsöl.

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy melyik módszer a megfelelő számunkra, mindenképpen konzultáljunk nőgyógyászunkkal!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: