Ettől a plusz hozzávalótól lesz sokkal finomabb az eperlekvárod

Ha az eperszezonban szeretnéd kimaxolni az epres finomságokat, sőt, még az eperlekvár-készítésre is rászánnád magad, figyelj, mert Napi Tippünk ad egy ötletet, mitől lesz még finomabb.

Ritkán kombinálunk többféle gyümölcsöt a lekvárokban, pedig megéri kísérletezgetni: így májusban nem mást, mint az epret párosítjuk egy szintén szezonális alapanyaggal, mely szintén csak most terem.... bodzavirággal! Napi Tippünk egy könnyű receptet hozott, ha te is házi, bodzás eperlekvárt főznél.

Eperlekvárfőzés
Ettől a plusz hozzávalótól lesz sokkal finomabb az eperlekvárod

Fontos tudnivalók a bodza befőzése előtt

A bodzaszedés során fontos, hogy, mivel a bodzavirágot az eperrel együtt hőkezelni, azaz főzni fogjuk, előtte szabadítsuk meg minden szárrésztől - ez ugyanis nem kívánatos mellékízt adna eperlekvárunknak.

Szépen tisztítsuk meg a növényt: csipkedjük le az apró bodzavirágokat egyenként a zöld szárakról - erre szánjunk egy "kevés" (=sok) időt!

Így főzz bodzás eperlekvárt

Hozzávalók

  • 4 db 250 ml-es befőttesüveg
  • 1,5 kg eper
  • 10 db bodzavirágfej lecsippentve a szárról
  • 500 gr befőzőcukor (vagy 500 gr cukor + ízlés szerint dzsemfix)
  • 1 ek friss citromlé

Elkészítés

  • felaprítjuk az epret
  • a bodza letépkedett apró virágait és az epret egy lábosba öntjük
  • cukorral meg dzsemfix-szel vagy befőzőcukorral főzünk egy finom lekvárt (kb. 30-50 percig)
  • a lekvárt steril befőttesüvegekbe töltjük

Fogyasszuk süteményekhez, császármorzsával, pirítóssal, reggelire!

Forrásunk volt.


Még többlekváros téma:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...