Ritkán kombinálunk többféle gyümölcsöt a lekvárokban, pedig megéri kísérletezgetni: így májusban nem mást, mint az epret párosítjuk egy szintén szezonális alapanyaggal, mely szintén csak most terem.... bodzavirággal! Napi Tippünk egy könnyű receptet hozott, ha te is házi, bodzás eperlekvárt főznél.

Fontos tudnivalók a bodza befőzése előtt
A bodzaszedés során fontos, hogy, mivel a bodzavirágot az eperrel együtt hőkezelni, azaz főzni fogjuk, előtte szabadítsuk meg minden szárrésztől - ez ugyanis nem kívánatos mellékízt adna eperlekvárunknak.
Szépen tisztítsuk meg a növényt: csipkedjük le az apró bodzavirágokat egyenként a zöld szárakról - erre szánjunk egy "kevés" (=sok) időt!
Így főzz bodzás eperlekvárt
Hozzávalók
- 4 db 250 ml-es befőttesüveg
- 1,5 kg eper
- 10 db bodzavirágfej lecsippentve a szárról
- 500 gr befőzőcukor (vagy 500 gr cukor + ízlés szerint dzsemfix)
- 1 ek friss citromlé
Elkészítés
- felaprítjuk az epret
- a bodza letépkedett apró virágait és az epret egy lábosba öntjük
- cukorral meg dzsemfix-szel vagy befőzőcukorral főzünk egy finom lekvárt (kb. 30-50 percig)
- a lekvárt steril befőttesüvegekbe töltjük
Fogyasszuk süteményekhez, császármorzsával, pirítóssal, reggelire!
Még többlekváros téma: