Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Emlékszel, régen hogy ünnepeltük az anyák napját? Orgonaillat lengte be a napot

Az iskolai anyák napi ünnepségen József Attila Mama című versét szavaltuk, otthon egy csokor orgonát, meg egy ákombákom rajzot adtunk, és már csillogott is anyukánk szeme.

Anno nem volt különösebben nagy ajándékozás anyák napján. Valójában teljesen mindegy volt, hogy milyen ajándékkal álltunk az édesanyánk elé, ő a legszerényebb ajándéknak is pont úgy örült, mintha egy bolgár tengerparti nyaralásra vittük volna el.

Bár a szegfű népszerűsége évtizedeken keresztül törhetetlen volt, anyák napján más, színesebb, illatosabb virágcsokor, vagy a maga egyszerűségében is gyönyörű orgona dukált.

Ezen a napon a Sokol és a Pacsirta rádióból biztos, hogy többször felcsendült Bródy János Mama, kérlek! című száma, amit a kor egyik legnépszerűbb énekesnője, Koncz Zsuzsa énekelt. A szívszórítóan szép dal még ma is ugyanúgy könnyeket csal a szemünkbe, mint anno:

A tévében pedig  Latinovits Zoltán szavalta búskomoran József Attila egyik legszebb versét, a Mamát. A verset mi is kívülről fújtuk gyerekként, hiszen az óvodai, iskolai anyák napi ünnepségre legtöbbször ezt a verset kellett megtanulnunk. Remegő térdekkel szavaltunk el a csillogó szemű anyukák előtt, akik lehet még jobban izgultak, mint mi. A vers mellé egy-egy rajz, vagy festmény  is dukált, ami akármilyen esetlenre sikeredett, édesanyánknak valódi Rembrandt volt.

Anya-lánya programként egy cukrászdába, vagy egy presszóba is ellátogathattunk. A zserbó és a klasszikus krémes fogyott a legjobban – természetesen, csatos üveges Bambival kísérve.

Konyakmeggy nélkül nem telhetett el ünnep, így anyák napján is népszerű volt az alkoholos édesség. A fényes aranypapírba csomagolt bonbonnal egyszerűen nem lőhettünk mellé.

Ha nosztalgiáznál, de süteményt is ennél, próbáld ki ezt az újragondolt konyakmeggyet:

Bár annak idején nem volt szokás a nagy ajándékozás anyák napján, ha volt rá módunk – és zenelejátszó is -, akkor egy Szécsi Pál, vagy Máté Péter lemezzel biztos nagy örömet tudtunk szerezni édesanyánknak.

Egy jó minőségű Opera púder vagy rúzs, esetleg egy szép kendő is tökéletes ajándék volt anyák napján. De a Helia-D arckrémek is népszerűek voltak, amik szintén egyet jelentettek a luxus bőrápolással.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Fortepan

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2019-05-06 10:21

A cikk alatti kvíz reklám szövegében mit jelent az a szó, hogy: "milyat" ? Anyanyelvem a magyar, de ilyen szót nem ismerek.

gyalogos
gyalogos Sun, 2019-05-05 13:42

drága jó szocializmus.az embert elöntik a szép emlékek,hisz akkor volt fiatal,előtte volt az élet.aztán felnőve szembesültünk vele hogy ez a jelenlegi pöcegödör ezerszer rosszabb mint amit úgy szidtak éveken keresztül.