Rosszabb minőségű áru kerül a magyar boltokba, mint Németországban

Rosszabb minőségű termékek kerülnek a magyar boltokba, mint az Európai Unió más országaiban, derült ki a Nébih hároméves kutatásából. Az eltérés elsősorban a sajátmárkás termékeket érinti, a magyarázat pedig egyáltalán nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

2018 és 2021 között, három éven keresztül vizsgálta a Nébih három európai ország (Magyarország, Németország és Ausztria) élelmiszerüzleteinek kínálatát, elsősorban olyan szempontból, hogy mennyire eltérő az élelmiszerek minősége. A felmérésből kiderült, hogy létezik különbség, azaz sajnos változó az élelmiszerek minősége attól függően, hogy Európa melyik részén élünk.

Rosszabb minőségű áru kerül a magyar boltokba, mint Németországban

Más kerül a polcra

A megvizsgált 300 termékről pontosan nem közölték, hogy milyen kategóriába tartoznak. Annyi derült ki, hogy a vizsgálatban részt vevő áruk ötöde sajátmárkás.

A kutatás megállapította, hogy az Unió országai közötti eltérés a vizsgált termékek negyedét, pontosan 25,6%-át érinti.

Az eltérés okai

Persze nem egyszerűen arról van szó, hogy a magyarok silányabb élelmiszert kapnak a boltban, mint a németek. A Nébih úgy találta, hogy a minőségbeli eltérés a nemzeti szabályozásra, a helyi alapanyagok különbözéségére és a gyártási körülményekre vezethető vissza.

Tehát más törvényi keretek között, más hozzávalókkal tudunk élelmiszert gyártani, mint a Nyugat-európai országok üzemei.

A magyar ízlés is közbeszól

Azonban ennél sokkal érdekesebb magyarázata is van a minőségi eltérésnek. A Nébih szerint ugyanis a sajátmárkás termékek gyakran az aktuális ország szájíze szerint készülnek. Vagyis a magyar termékek receptúrája nem azonos az osztrák áruk összetételével.

A Nébih azt a kérdést is felvetette, hogy ebben az esetben a különbözőség jogszerű-e, hiszen a magyar vásárlók igényei szerint készülnek az élelmiszerek. A jövőben a tájékoztatásra szeretnék helyezni a hangsúlyt ezen a téren, és egy útmutatót is összeállítanak.


Még több hír a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek