A hazai „nyári termékek” egy része silányabb minőségű, mint nyugat-európai társaik

A NÉBIH ismét arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékeket forgalmaznak-e. Úgy néz ki, hogy igen.

Összesen 39 terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Avizsgálat két hónapig tartott, és a következő termékekből vettek mintákat:

  • 23 grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszer
  • 8 alkoholos és alkoholmentes ital
  • 8zöldség, gyümölcs

A NÉBIH szerint a vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható. A termékeket kétszintű érzékszervi vizsgálatok alá vetették, valamint a csomagoláson feltüntetett összetevők is elemzésre kerültek. Az összehasonlító felmérés kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is.

A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak eltérést.5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A kettős minőség utóbbiaknál érhető leginkább tetten, ami a legtöbb esetben érzékszervi különbözőséget is okozott. E termékeknél fordult elő az olcsóbb alapanyagok használata is.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálatánál a legnagyobb és leglátványosabb különbséget a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...