Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hazai „nyári termékek” egy része silányabb minőségű, mint nyugat-európai társaik

A NÉBIH ismét arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékeket forgalmaznak-e. Úgy néz ki, hogy igen.

Összesen 39 terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A vizsgálat két hónapig tartott, és a következő termékekből vettek mintákat:

  • 23 grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszer
  • 8 alkoholos és alkoholmentes ital
  • 8 zöldség, gyümölcs

A NÉBIH szerint a vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható. A termékeket kétszintű érzékszervi vizsgálatok alá vetették, valamint a csomagoláson feltüntetett összetevők is elemzésre kerültek. Az összehasonlító felmérés kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is.

A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A kettős minőség utóbbiaknál érhető leginkább tetten, ami a legtöbb esetben érzékszervi különbözőséget is okozott. E termékeknél fordult elő az olcsóbb alapanyagok használata is.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálatánál a legnagyobb és leglátványosabb különbséget a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ízésvarázs
Világom ízei / Ízésvarázs Wed, 2017-08-09 10:56

Ez sajnos elég elszomorító......ezt eddig is tudtuk szerintem....hogy bizonyos mosószerek, öblítők, háztartási cikkek jobbak Ausztriában, mint itthon....de még a csokoládék is....a felháborító az, hogy mi ezért itthon ugyanannyit fizetünk, mint a kinti termékért az ott élők...a különbség csak az: a nálunk kapható import áru silány....Mintha Magyarország Európa szemétlerakója lenne....