Az égetett tészta titka!

A Konyhafőnök mai adásában a versenyzőknek nem volt könnyű dolguk, francia képviselőfánkból kellett tornyot készíteniük. Ágiék kaptak segítséget a Séftől, a pontot ők vitték.

A croque-en-bouche egy francia kifejezésből ered: (valami, ami) roppan a szájban. Ezt a karamellával összeragasztgatott és díszített töltött fánkgolyókból álló “bokrot” vagyis tornyot leginkább esküvőkre, nagy rendezvényekre készítik Franciaországban. De nézzük is az alaptészta elkészítésének gyors leírását!

Karamellás-tejszínhabos fánk recept

Készítsünk képviselőfánkot:

 • A vajat, a cukrot, a sót és a vizet egy lábosba öntjük, és felforraljuk.
 • Hozzáöntjük a lisztet, és 2 percig kavargatjuk, ameddig összeálló massza nem lesz belőle, és elválik az edény falától.
 • Egyesével beledolgozzuk a tojásokat.
 • Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk.
 • Ha megsült, kivesszük a sütőből.
 • Közben elkészítjük a töltelékkrémet, amivel be is töltjük a fánkokat.

Képviselőfánk, éclair, Paris-Brest - hogy mi a közös bennünk? Hát az égetett tésztás alaprecept!

Eclair fánk recept

Mire figyeljünk a fánk készítésénél:

 • A legfontosabb szabály: pontosan tartsuk be az arányokat. Mindig friss alapanyagokat használjunk, a tojásokból pedig elegendőek a közepes méretűek. Pontosan mérjük ki a hozzávalókat, az égetett tészta nem tűri, hogy változtassunk az arányokon!
 • Az égetett tészta lényege, hogy ki kell szárítani, azaz „égetni”. Ehhez közepes lángon folyamatosan kavargatni kell a tésztát, és rendületlenül folytatni egészen addig, amíg az edény falán és alján egy vékony filmréteg kezd kialakulni.
 • A tojásokat a meleg, de nem forró tésztába dolgozzuk bele, ne várjuk meg, amíg kihűl, máskülönben túl lágy lesz a massza. Ennek értelmében fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és ne süljön meg a tojás. Ilyenkor nyugodtan használjuk robotgépet, de karizmunkra is hagyatkozhatunk, kinek hogy tetszik. Legyünk türelmesek! Egyszerre csak egy tojást dolgozzunk bele a tésztába, a következő csak akkor menjen, ha az elsőt már beitta a tészta!
 • Ne nyomjunk túl nagy tésztagolyókat a tepsibe, mert nem fog kellőképpen feljönni. Bármennyire is hihetetlen, de a tojásoknak hála szépen felduzzad egy vékonyabb adag tészta is.
 • A légkeverést felejtsük el, a fánkok ettől leeresztenek, mint egy lukas matrac. Ugyanez történik, ha türelmetlenek vagyunk, és nyitogatjuk a sütő ajtaját.
 • A sütést magasabb hőfokon kezdjük, ezzel mintegy sokkolva a tésztát, így szépen megnő majd. 10 perc után azonban csavarjuk lejjebb a gázt, mert utána már pusztán szárítani kell a tésztát, hogy finom ropogós legyen.
 • Vágjuk fel azonnal a fánkokat, miután elkészültek, vagy szurkáljuk meg hústűvel, hogy a gőz lassan tudjon távozni belőlük.
 • A kiporciózott tésztákat hagyjuk szobahőmérsékleten szikkadni legalább 10 percen át, utána töltsük be őket.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Hozzászólások (2)

Csokoládé és rúzs

Én nem értek egyet azzal, hogy még melegen ki kell szúrni a tésztát, sajnos ebben az esetben el?fordul, hogy a "kiereszti a g?zt" = lesz az összeeséssel. Több blogon olvastam, hogy ez lett a végeredmény. Hagyjuk kih?lni, utána szúrjunk bele egy lyukat hogy könnyebben tölthessük meg a habzsákba töltött krémmel, szerintem az a biztosabb:)!

gtamas

A legfontosabb szabály az arányok betartása. Ehhez képest összevissza vannak a receptek a Nosalty-n is ugyanabból a tésztából: más az eclair, más a képvisel?fánk, más a profiterol. Most akkor mi is pontosan a megfelel? arány a tésztareceptben?

Címlapról ajánljuk

További cikkek