Az égetett tészta titka!

A Konyhafőnök mai adásában a versenyzőknek nem volt könnyű dolguk, francia képviselőfánkból kellett tornyot készíteniük. Ágiék kaptak segítséget a Séftől, a pontot ők vitték.

A croque-en-bouche egy francia kifejezésből ered: (valami, ami) roppan a szájban. Ezt a karamellával összeragasztgatott és díszített töltött fánkgolyókból álló “bokrot” vagyis tornyot leginkább esküvőkre, nagy rendezvényekre készítik Franciaországban. De nézzük is az alaptészta elkészítésének gyors leírását!

Karamellás-tejszínhabos fánk recept

Készítsünk képviselőfánkot:

  • A vajat, a cukrot, a sót és a vizet egy lábosba öntjük, és felforraljuk.
  • Hozzáöntjük a lisztet, és 2 percig kavargatjuk, ameddig összeálló massza nem lesz belőle, és elválik az edény falától.
  • Egyesével beledolgozzuk a tojásokat.
  • Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk.
  • Ha megsült, kivesszük a sütőből.
  • Közben elkészítjük a töltelékkrémet, amivel be is töltjük a fánkokat.

Képviselőfánk, éclair, Paris-Brest - hogy mi a közös bennünk? Hát az égetett tésztás alaprecept!

Eclair fánk recept

Mire figyeljünk a fánk készítésénél:

  • A legfontosabb szabály: pontosan tartsuk be az arányokat. Mindig friss alapanyagokat használjunk, a tojásokból pedig elegendőek a közepes méretűek. Pontosan mérjük ki a hozzávalókat, az égetett tészta nem tűri, hogy változtassunk az arányokon!
  • Az égetett tészta lényege, hogy ki kell szárítani, azaz „égetni”. Ehhez közepes lángon folyamatosan kavargatni kell a tésztát, és rendületlenül folytatni egészen addig, amíg az edény falán és alján egy vékony filmréteg kezd kialakulni.
  • A tojásokat a meleg, de nem forró tésztába dolgozzuk bele, ne várjuk meg, amíg kihűl, máskülönben túl lágy lesz a massza. Ennek értelmében fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és ne süljön meg a tojás. Ilyenkor nyugodtan használjuk robotgépet, de karizmunkra is hagyatkozhatunk, kinek hogy tetszik. Legyünk türelmesek! Egyszerre csak egy tojást dolgozzunk bele a tésztába, a következő csak akkor menjen, ha az elsőt már beitta a tészta!
  • Ne nyomjunk túl nagy tésztagolyókat a tepsibe, mert nem fog kellőképpen feljönni. Bármennyire is hihetetlen, de a tojásoknak hála szépen felduzzad egy vékonyabb adag tészta is.
  • A légkeverést felejtsük el, a fánkok ettől leeresztenek, mint egy lukas matrac. Ugyanez történik, ha türelmetlenek vagyunk, és nyitogatjuk a sütő ajtaját.
  • A sütést magasabb hőfokon kezdjük, ezzel mintegy sokkolva a tésztát, így szépen megnő majd. 10 perc után azonban csavarjuk lejjebb a gázt, mert utána már pusztán szárítani kell a tésztát, hogy finom ropogós legyen.
  • Vágjuk fel azonnal a fánkokat, miután elkészültek, vagy szurkáljuk meg hústűvel, hogy a gőz lassan tudjon távozni belőlük.
  • A kiporciózott tésztákat hagyjuk szobahőmérsékleten szikkadni legalább 10 percen át, utána töltsük be őket.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...