Eclair fánk recept

Eclair fánk
Eclair fánk
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem voltam oda sem az eclair, sem a kéviselő fánkért. Az égetett tészták közül egyedül a profiterol az, ami bármikor jöhet. Ebben valószínűleg szerepe van a cukrászdák felismerhetetlen alapanyagokból készült krémjeinek is, amivel a két fánkot töltik. Úgy gondoltam, most itt az ideje, hogy nekiálljak én elkészíteni - különösen, mert itt a farsang, és farsangkor fánkot eszünk, még akkor is, ha az eclaire nem az a klasszikus farsangi darab. Ahogy sejtettem, egyszerű tejszínhabbal töltve, jó minőségű csokival a tetején mindjárt más volt az íze. :)

Az égetett tészta készítése sem akkora ördöngösség, ahogy először gondoltam - legközelebb biztosan megpróbálom valamilyen sós sajtkrémmel vagy halkrémmel megtölteni.

Szóval, aki nem hiszi, hogy az eclair fánk finom is lehet, győződjön meg róla saját maga - készítse el otthon!

hozzávalók / 5 adag

A fánkhoz

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Ne sajnáljuk belőle a tejszínhabot! :) 

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: farsang, Valentin-nap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

ekler fánk, égetett tészta tejszínhabbal, csokis-tejszínes fánk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk.
  2. Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.
  3. Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással.
  4. Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.
  5. A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk.
  6. Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát.
  7. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.
  8. 10 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég. Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!
  9. Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit kűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük.
  10. A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.
  11. A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 78 996
elküldve: 39
receptkönyvben: 1 197
elkészítve: 41/64
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
486 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sütike82
Sütike82 p, 2014-09-12 19:19

Kedves okoskodò valaki! Ezùton üzenem neked hogy a te àlltalad szàmìtott mennyisèggel olyan sz@r-t sikerült összehoznom hogy folyik belőle a margarin, a tèsztàja kìvülről olyan mint a beton belülről pedig nyers.. Ha megìrod cìmed szìvesen postàzom.. Maradtam volna inkàbb az eredeti "Dacota" receptnèl.. :/

vmzsuzsa
vmzsuzsa k, 2014-02-11 12:42

Miért kell a fánkhoz nagyon hideg víz, ha ugyis feltesszük főni? A képviselőfánknál az volt a tapasztalatom, hogy ha simalisztből csinálom, lesz benne lyuk, ha réteslisztből, akkor nem. Tapasztaltatok ilyet ti is? Zsuzsa

zoltanp
zoltanp h, 2013-05-13 20:41

Kedves recept tulajdonos!

Elkészítettem, borzalmas lett:)))
Javaslat azoknak, akik e recept alapján állnak neki: a vaj/víz/liszt/tojás arány legyen közel 1:1:1:1
ezekkel az arányokkal túl híg a tészta. Nagyjából jó, de mégsem.
Így módosítanám: 15deka liszt, kb 13-14 deka vaj, 1.4dl víz ha olcsó bolti vajat használunk, 1.5 dl víz ha rendes vajat használunk, 4 tojás - ha kicsi teszkós, de rendes tojásból elég 3 darab.
Be kell állítani a sűrűséget a keverés végén, kicsi víz vagy pici liszt adagolással. Legyen olyan épp, hogy megáll de már majdnem elfolyik sűrűségű, na akkor jó lesz.:)
bocs, hogy beleszóltam...

üdv

Z

PÜSZ
Zóna / PÜSZ v, 2013-03-17 20:29

Sziasztok! Nekem nagyon szép meg jó lett a tésztája, de a sütőpapírra leragadt, így szóba sem jöhetett h kettévágjuk, ez mitől lehet? köszönöm

zoltanp
zoltanp h, 2013-05-13 20:43

kevés vaj, túl sok cukor szerintem, vagy próbálj meg más márkájú papírt

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2013-02-03 09:46

Kipróbàltam a receptet,és nekem olyan híg lett a tésztája,hogy tepsiben nem is mertem megsütni,mert szétfolyt. Muffin sütőformàban sütöttem meg,de nem is hasonlított az állaga sütés utàn az eckler fànkhoz. Lehet még egy kis liszt kellene bele?

Koràbban sütöttem màr ,màs recepttel és akkor sikerült,most nem volt szerencsém:(

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2013-02-03 22:09

Szia!
sajnálom, hogy nem sikerült...mekkora tojásokkal dolgoztál? Mást nem tudom elképzelni, csak azt, hogy túl sok volt benne a tojás - mondjuk négy nagy méretű. Az én eredeti receptem 3-5 tojást mondott, attól függően, hogy mennyit iszik be a tészta, de nekem négy átlag méretűvel tökéletes lett...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó h, 2013-02-04 16:36

Szia !

Igen időközben ràjöttem én is,hogy xxl-méretű tojàsok voltak :),majd legközelebb összejön ,köszönöm , hogy vàlaszoltàl:)

Ninane
Ninane szo, 2013-02-02 16:07

Nekem sajnos nem ablakos a sütőm ajtaja így nem tudom azon keresztül lesegetni, akkor inkább ne is álljak neki?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2013-02-03 22:13

Kedves Ninane,
Hát azt nem mondom, hogy ne állj neki, de biztos izgibb lesz így elkészíteni...azt mondom, hogy ha ismered a sütődet (ugyanúgy süt élöl és hátul, melyik rácson milyen lesz a tészta, stb) akkor a 20-30 perc között résnyire beleshetsz. Akkor már elég forró a sütő, de ha csak pár centire nyitod, épp hogy lásd a tetejét, szerintem nem lesz baja. :9
szép estét!
Üdv,
Nóra

ucika12
ucika12 szo, 2013-02-02 14:18

Hát nekem sajnos ezúttal sem sikerült (évekkel ezelőtt próbáltam a vendéglátó suli receptje alapján, az sem jött össze). pedig minden lépést betartottam, mégis ahogy kivettem a fánkokat, azonnal összementek és laposak lettek... :( Valamit biztos nem jól csinálok, úgy tűnik az égetett tészta és én nem vagyunk barátok :)

monoszilvi
monoszilvi szo, 2013-02-02 14:59

Próbáld úgy, hogy ha már majdnem megsültnek látod a tésztát, lejjebb veszed a sütő hőfokát és még egy ideig szárítod. Azért esik össze, mert a belseje még nyers. Nekem bevált.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó cs, 2013-01-31 18:47

Szia Nóra! Én is hasonlóképp érzek a képviselő fánk iránt, éppen ezért nem csináltam még sem azt, sem pedig eclairt, de egy ideje szemezgetek vele. Most te is rásegítettél, h. kipróbáljam. Köszi! Szép estét: Gabi

498