Felnyitjuk a szemedet olyan egészségesnek hitt szokásokkal kapcsolatban, amik ártanak neked

A diétakultúrában már nagyjából mindent kitaláltak, aztán meg mindent meg is cáfoltak, amit lehet – van azonban pár igazán makacs tévhit, ami nagyon tartja magát. Az alábbi 7 szokásról azt hisszük, az egészségünket szolgáljuk velük, pedig csak rontunk rajta.

Tudjuk, hogy nem könnyű eligazodni azzal kapcsolatban, milyen szokásokat kell beiktatni azért, hogy tökéletes és sikeres legyen az életmódváltásunk. Van néhány nagyon egészségesének hitt szokás, amelyek megrövidítik az életed, anélkül, hogy tudtál volna róluk eddig.

Az alacsony zsírtartalmú diéta

Bár a zsír a leginkább kalóriadús makrotápanyag, öreg hiba teljesen kizárni az étrendből, vagy nagyon alacsony szintre szorítani – elengedhetetlen ugyanis például a hormonegyensúly fenntartásához és az agy egészséges működéséhez. Ahelyett, hogy teljesen kizárnál egy makrotápanyagot, inkább figyelj oda, hogy telített, egészséges zsírokat fogyassz az egészségtelen telítetlenek helyett.

Túl sok edzés

Az edzés esetében is igaz, hogy a kevesebb néha több – persze ez nem jelenti azt, hogy heti egy edzéssel sokra mész majd, de a túledzés is ugyanolyan problémákat okozhat, mintha fel sem állnál a kanapéról. A szervezetednek szüksége van a pihenésre az izomregenerálódáshoz, ha ezt nem adod meg neki, nagyon hamar elveszted majd a motivációdat, és könnyebben sérülsz le a kifáradt izmaid miatt.

Csak a kardióra fókuszálsz

Ma már tudjuk, hogy az izomépítő súlyedzés is nagyon fontos, és nem csak a férfiaknak – a nők számára is egészséges, ha nem csak kardiovaszkuláris edzéseket végeznek. A nagyobb izomtömeg több kalóriát éget, és biztosítja az egészséges anyagcserét, attól pedig senkinek nem kell félnie, hogy túl izmos lesz, az ugyanis hosszú munka eredménye egy nő esetében.

Préselt leveket iszol folyton

A préselt zöldség- és gyümölcsitalok nagyon jól jönnek – néha. De ha nem figyelsz oda, egy rakás gyümölcscukrot megihatsz egyetlen pohár dzsússzal, ráadásul az italból kikerülnek a rostok, amelyek nagyon fontosak a gyümölcscukor lassú felszívódásához. Egy pohár ilyen italban könnyen lehet akár -4-5 nagyobb gyümölcs is, ami már lényeges fruktózmennyiségnek számít.

Csak a súlyod miatt diétázol

Az, ha csak a súlyod a motivációd az egészséges életmódhoz, két síkon sem a legszerencsésebb: először is, kutatások kimutatták, hogy nagyon hamar el fogod veszíteni a motivációdat, ha csak a külsőd érdekel, másodszor pedig ilyenkor hajlamosabb vagy nagyon komolyan visszafogni az étkezésedet is, ami veszélyes betegségekhez vezethet, és az étkezési rendellenességek kapuja lehet. Fókuszálj inkább arra, hogy erősödj, tovább tudj futni, és egészségesebb legyél – ezzel tovább bírod majd az életmódot, és biztosan nem ártasz magadnak.

Csak vörös húsból viszed be a fehérjét

A megfelelő fehérjefogyasztás fontos, de a vörös hús pont nem a legjobb forrás erre – a túlzott fogyasztása ugyanis vastagbélrákhoz vezet. Figyelj arra, hogy elég fehérjét vigyél be növényi forrásokból is, mint például lencséből, aminek egész magas a proteintartalma. Ha már húsokat ennél, inkább a fehér húst részesítsd előnyben.

Mindenhez kókuszolajat használsz

Sokáig az volt a mondás, hogy a kókuszolaj a legegészségesebb olaj – ez azonban tudományosan egyáltalán nem megalapozott, főleg azért, mert telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Persze nagy bajod nem lesz tőle, ha időről időre ezzel sütsz és főzöl, de nem szabad úgy fogyasztani, mintha valamilyen szuperkaja lenne, mert egyelőre az sem biztos, hogy valójában jót tesz a szervezetnek. Ha nem hevíted az olajat, akkor inkább részesítsd előnyben az extraszűz olívaolajat.


Olvass még több életmódváltással kapcsolatos cikket nálunk:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek