Ezért ne egyél soha tévézés közben

Tévézés közben majszolgatni szinte mindenki szeret, pedig van egy ok, ami miatt érdemes leszokni róla. Sajnos.

Biztosan te is észrevetted már, hogy ha film- vagy sorozatnézés közben eszel, hajlamos vagy többet fogyasztani, mint az asztalnál, ha közben nem csinálsz semmit. Simán lecsusszan egy-két zacskó chips, egy tábla csoki, vagy bármiből kétszer annyi, mint amennyit egyébként fogyasztanál belőle. Ez nem véletlen, és nem csak veled van így: a Sussexi Egyetem kutatása kimutatta, hogy jóval kevésbé figyelünk a testünk jelzéseire, ha mással is foglalkozunk, nem csak az étkezéssel.

Ezért ne egyél soha tévézés közben

A kutatók 120 embert vizsgáltak: magas és alacsony kalóriás turmixokat adtak nekik, és megfigyelték, hogy a különböző mértékű odafigyelést kívánó feladatok közben mennyit fogyasztanak belőlük. Az alacsony odafigyelést igénylő feladatoknál a magas kalóriás ital hamarabb növelte a jóllakottság érzését, mint az alacsony kalóriás – ez a különbség azonban a magas koncentrációt igénylő esetben teljesen eltűnt. A résztvevők a magas és az alacsony kalóriás shake-ből is ugyanannyit fogyasztottak, míg a könnyebb feladatnál a magasabb kalóriás italból 45 százalékkal kevesebb fogyott.

A kutatás arra enged következtetni, hogy ha a feladat, amit evés-ivás közben végzünk, lefoglal minket, akkor nem figyelünk arra, mikor leszünk tele, és többet fogyasztunk még a magasabb kalóriájú ételekből is.

Ez főleg azoknak lehet fontos, akik próbálnak egészségesebben enni, vagy akiknek valamilyen betegség miatt nem mindegy, mennyit fogyasztanak bizonyos élelmiszerekből.

Szakértők szerint alapvetően két kiút van a végtelen nassolásból, ha mégis tévénézés közben szeretnél enni:

  • az egyik az, hogy egészséges ételeket készítesz magadnak, amelyekből nagyobb mennyiséget is megehetsz
  • a másik pedig az, hogy előre kiporciózod, mennyi nassolnivalót engedélyezel magadnak arra az időszakra, és nem is mész vissza többért.

A lényeg az, hogy ne az akaraterődre bízd azt, hogy sikerül-e végül megállnod annyinál, amennyinél szeretnél.


Még több egészség:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek