Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Éppen lecsúsztunk a dobogóról - de erre nem lehetünk büszkék. Ugyanis elhízottságból versenyeztünk

Negyedikek lettünk az OECD országok ranglistájában a felnőttek elhízottságának arányát tekintve. Ez nem túl jó hír, ugye?

A túlsúly, elhízás ma már világméreteket ölt, az egyik vezető háttér számos krónikus betegség és sajnos a halálokok mögött is.

A szervezet legújabb jelentése szerint a 34 OECD ország felnőtt lakosságának mintegy 19,5%-a (azaz egy ötöde!) elhízott. Mi pedig éppen csak lecsúsztunk a dobogóról, ami ezúttal nem ad büszkeségre okot: a magyar felnőtt lakosság 30%-a tartozik BMI-je alapján az elhízott kategóriába.

A lista élén az Amerikai Egyesült Államok áll, második helyen Mexikó, harmadik helyen Új-Zéland, míg a legkevésbé elhízott három ország: Japán, Korea és Olaszország.

Elhízottnak tekinthetőek azok a felnőttek, akik testtömegindexe (BMI-je) nagyobb, mint 30 kg/m2, túlsúlyosnak pedig azok, akinek a BMI-je 25-29,99 között van. Ha ez utóbbi kategóriát is figyelmebe vesszük, akkor a helyzet sajnos még elkeserítőbb.

A vizsgált országokban a felnőttek több mint fele, a gyermekeknek (3-17 év) közel egyhatoda túlsúlyos vagy elhízott. Az „elhízás járványa” az elmúlt 5 évben tovább terjedt, bár lassabb ütemben, mint az ezt megelőző években. A jövőbeli trendek azonban azt mutatják, hogy a növekedés 2030-ig biztos nem fog megállni.

Bár ma még mindig a BMI a túlsúly, ill. az elhízás diagnosztizálásának alapja, ahogy már korábbi cikkünkben is megírtuk, önmagában a BMI értéket érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen nem veszi figyelembe sem a nemet, sem az életkort, sem a testösszetételt – azazhogy, testtömegünk hány százaléka izom- ill. zsírszövet.

Ha reális képet szeretnénk kapni egészségünk állapotáról, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy obesitológus, belgyógyász szakorvost, egy dietetikust, hogy a testösszetételünket is felmérve állapítsa meg egészégünk helyzetét és megfelelő szakmai háttérrel vezethessenek minket kiegyensúlyozott, egészséges testtömegcsökkentésünk útján.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Via OECD

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tami1991
1 kamionos csaj főzése / Tami1991 Sat, 2017-05-20 06:28

Sziasztok,annyit szertnék csak mondani,hogy olyan ország pl. mint Svájc ne csodálkozzunk hogy a lista alján van hiszen itt az emberek először nagy önrészben maguknak fizetik a biztosítást ill. orvost,szóval pl. ha neked 2000€ önrészed van az azt jelenti,hogy amíg azt az összeget te magad el nem fizettted az orvosi viziteknél ill. patikában addig te fizetsz magadnak mindent,csak ezen túlhaladóan fizet neked aztán az ország orvosi ellátást. És mivel a kövérség gyakori problémákat okoz,és nem akarsz magaddal kicseszni és horribilis összegeket fizetni az orvosnak így mindenki odafigyel magára és rendszeresen sportol és aki sportol az ugye nem nagyon szokott lenni elhizva,szóval csak ennnyit szerettem volna :)