Újabb alapélelmiszer drágult brutálisan

Bár minden élelmiszer megdrágult, egyért kimagaslóan sokat kell fizetnünk a boltban.

A KSH legfrissebb inflációs statisztikájában azt írta, áprilisban 5,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző évhez képest. Az élelmiszerek árai most átlagosan csak 2,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül azonban az étolajé kiugróan: 22,8 százalékkal – írja a 24.hu.

Már hónapok óta hasonló növekedésről ad számot a KSH. Az egyes termékek és szolgáltatások havi átlagárait átböngészve az látszik, hogy míg tavaly februárban még 481 forint volt a napraforgó étolaj fogyasztói átlagára, utána hónapról hónapra emelkedett, és idén februárra már elérte a 635 forintot (ez a legfrissebb adat).

22,8 százalékkal nőt az étolaj ára

Mi a drágulás oka?

Az utóbbi időben nagyon megnőtt az olajos magvak iránti kereslet, elsősorban Kína és Irán nagy tételű vásárlásai miatt, ami érezhetően felfelé nyomja a termelői árakat.

Az afrikai sertéspestis miatt a kínai sertésállomány mintegy felét ki kellett irtani, és most elképesztő tempóban növelik az állományukat, ez pedig óriási keresletet támaszt a szójadarára, ami felfelé húzza nemcsak a szója, hanem a napraforgó és a repce árát is. Egyébként rengeteget vásárolnak szójaolajból és napraforgóolajból is, ami szintén felveri az árakat.

Hiába bosszantó, a szakértők levezetése alapján úgy tűnik, kivédhetetlen, hogy a növényi olajból készült élelmiszereknél az alapanyag-drágulás miatt tovább nőjenek az árak. Ezek szerint jövőre még drágábban vásárolhatjuk meg az üzletekben a drága alapanyagból készített étolajat és margarint.


Még több az étolajról:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek