Dobd fel az ételed! II. rész

Ha az alapmártásokat már gond nélkül el tudod készíteni, könnyedén varázsolhatsz belőlük számos további szószt. Hogy hogyan lesz négy mártásból tizenkettő? Mindjárt kiderül!

Hogyan lesz négyből tizenkettő? Hát így:

besamel alapból:

  • besamel + legírozás + reszelt sajt = Gratin mártás
  • gratin + vaj + szerecsendió = Mornay mártás
  • besamel + sajtok = sajtmártás

hollandi alapból:

  • hollandi + tárkony + tárkonyecet = Beárni mártás
  • hollandi + spenótpüré = Firenzei mártás
  • hollandi + narancslé + narancshéj = Máltai mártás

veloutée alapból:

  • veloutée + cayenne bors + citromlé = Supreme mártás
  • supreme mártás + paradicsompüré + vaj = Auróra szósz
  • veloutée + tojás + fehérbor + spenótpüré = Velencei mártás

barna mártás alapból:

  • barna mártás + Madeira bor = Madeira mártás
  • barna mártás + egri bikavér + vaj = Egri mártás
  • barna mártás + gomba = barna gombamártás

Nemzetek mártásai

A konyhaművészetben világszerte elterjedt mártásokon kívül, szinte minden nemzet büszkélkedhet a saját országára jellemző szószokkal, melyek közül sok átlépte a határokat, és mindenfelé nagy örömmel készítik őket. Ki ne ismerni a spanyol/ mexikói konyhából a különféle salsákat (salsa verde, salsa rosa, salsa cruda), és a guacamole-t, vagy az indiai chutney-kat és raitákat. A kínai édes-savanyú mártás is meghódította a világot, ahogy az Egyesült Államok BBQ szószát is sokfelé kedvelik.

Hidegen ajánljuk!

Ha mártás, nem feltétlenül meleg. Íme a legnépszerűbb négy hideg mártás:

Vinaigrette (ecetolajöntet), majonéz, tartár és remulád mártás ( = majonéz + mustár, bors, ecetes uborka, vöröshagyma, kapribogyó, petrezselyem, tárkony).

És a többi…

További gyakori mártások, szószok: kapormártás, zödborsmártás, meggymártás, fokhagymamártás (aioli), cumberland mártás, zakuszka, tzatziki, gombamártás, ajvár.

Dobd fel az ételed! I. rész >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek