Nagy bajba kerülhet kedvenc bejglitöltelékünk

A termelők szerint problémák merültek fel az idei terméssel, illetve az olcsó import is nehezíti a helyzetet.

A magyar diótermesztők szerint a tavalyi aszály után az idei termés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A magyar dió ugyanakkor keresett termék lehet Európában, hiszen nincsenek gondok a diók méretével – számolt be a hírről a HelloVidék oldala. Itthon azonban vetélytársa akadt a dióbélnek.

Nagy bajba kerülhet az egyik kedvenc bejglink tölteléke

Nem lesz hiány magyar dióból

Bár a karácsonyi időszakban jelentősen megnő a dió iránti kereslet, ám a szakértők szerint ezt a mennyiséget probléma nélkül fedezi a hazai termés.

Ha azonban dióbélről van szó, akkor vetélytársa akad a hazainak, ugyanis Ukrajnából illegálisan áramlik be az olcsó verzió, ami könnyedén elcsábíthatja az árérzékeny fogyasztókat. Emiatt a jó minőségű magyar dióbél a polcokon maradhat, míg a rosszabb minőségű külföldi a karácsonyi bejglinkben végzi...

Az árak tekintetében valóban jelentős eltérések láthatók: a dióbél nagybani piaci ára 2800-4000 Ft/kg között mozog, ami a boltokban 4-6 ezer forint közötti árat jelent. Közvetlenül termelőtől természetesen ennél jóval jutányosabb áron, már 2400 Ft/kg körül is lehet vásárolni.

„A héjas dió ára minőségtől, mérettől függően szintén nagy szórást mutat, valahol 700 Ft/kg körül indul, de jellemzően 850-1000 Ft/kg-tól kapunk jobb minőségű (+32-es) diót" – írja a cikk.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lecserélni a vágódeszkád

Egy jó minőségű vágódeszka tényleg lehet befektetés: sok évig használhatjuk konyhánkban, természetesen megfelelő odafigyelés és ápolás mellett. Azonban még így is eljöhet az a pont, amikor be kell látnunk, hogy eljött a csere ideje – az erre utaló jelek alant következnek.

Lakos Benedek

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.