Van, aki megeszi, van, aki kiköpi – De egészséges a dinnye magja?

Dinnyét számtalan módon lehet enni, de a legmegosztóbb kérdés a magokra vonatkozik: megegyük vagy sem?

A dinnyemagvak kapcsán számtalan mítosz kering a köztudatban, de mostanra jól tudjuk, hogy ezek nagy része nem igaz – például ha megesszük, nem fog dinnye nőni a gyomrunkban. De léteznek-e vajon valós egészségügyi kockázatok ennek kapcsán?

Van, aki megeszi, van, aki kiköpi – De egészséges a dinnye magja?

Az igazság az, hogy néhány dinnyemagtól semmi bajunk sem lesz, sőt: ez bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

Mind a fekete, mind a fehér magok biztonsággal fogyaszthatók, egész egyszerűen keresztülmennek a szervezeten, mivel ezek oldhatatlan rostok. (A fehér és fekete magok közötti különbség egyébként annyi, hogy a fehérek még meg nem érett, üres maghéjak.)

És nemcsak hogy biztonságosak, de egészségesek is lehetnek, hiszen számos tápanyag természetes forrásai: van bennük vas, folsav és niacin is.

Éppen ezért nem is olyan meglepő, hogy vannak olyanok, akik görögdinnyemagvajat vagy akár lisztet készítenek belőle.

Fontos azonban megjegyezni, hogy azoknak, akik különösen érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek, érdemes vigyázni a magokkal, mert gyomor-, illetve bélrendszeri kellemetlenséghez vezethet lenyelésük. A túl sok mag ugyanis jelentős rostlöketet ad a szervezetnek, ami megterhelheti azt, amennyiben nincs ehhez hozzászokva. Ezen kívül azonban teljesen rendben van, ha megesszük a magokat, nem is létezik felső határ a biztonságos fogyasztásukra.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...