Ha tudatosan főzöl és étkezel, figyelsz az alakodra, a szénhidrátbevitelre, a zsírszegény ételeket preferálod, és alapvetően nyitott vagy egy klasszikus kedvenc egészségesebb verziójára, imádni fogod a következő tippeket. Tedd diétássá a töltött paprikát két olcsó alapanyaggal - erre cseréld le a fehér rizst és a sertéshúst!
Fehér rizs helyett
Használj egészségesebb, lassabb felszívódású, vércukorszintre sokkal kedvezőbben ható alapanyagokat a töltött paprika töltelékébe, például:
- barna rizst vagy basmati rizst
- bulgurt
- quinoát (igaz, ő nem túl olcsó)
- kölest
- vagy az olcsó zabpelyhet - ez a mi kedvencünk!
Darált sertéshús helyett
Adja magát, de a megoldás a csirke vagy pulya darált hús lesz: jóval könnyedebb a gyomornak, zsírszegényebb, egyszerűbben emészthető, és árban sem tér el igazán.
Így csináld: 6 db tv-paprikához kb. fél kiló darált csirkehúst használj, 5 dkg zabpelyhet, 1 tojást, sót, borsot, fokhagymát, paprikát, apróra vágott hagymát. A húst keverd össze a zabpehellyel, hagymákkal, fűszerekkel, töltsd bele a paprikákba, és főzd meg a jól ismert módon, paradicsommártásban.
Plusz tippek a még diétásabb eredményhez - fehércukor helyett:
- használj a fehércukor helyett tetszőleges édesítőt (pl. steviát, eritritet)
- válaszd a nyári, napérlelte paradicsomokat, ők édesebbek
- a paradicsomsűrítményt vagy -passzátát első körben pirítsd le az edényben olajon, hadd karamellizálódjon, így finom édeskés lesz
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: