Cukrász árulta el, mitől rossz a legtöbb eperfagyi

Elképesztő, hogy milyen kevés epret tesznek a fagylaltba egyes helyeken. Azt pedig, hogy miből van a legtöbb, nem is gondoltuk volna!

Azt már egy ideje figyelem, hogy csak olyan vaníliafagyit vegyünk, ami igazi vaníliából készült, azaz apró fekete pöttyök, magok vannak benne. A magasra halmozva tárolt, rikító színű fagyikról is olvastam, hogy érdemes kerülni őket. Most pedig az is kiderül, pontosan mi van a silány minőségű, vacak fagylaltokban.

via GIPHY

Damniczki Balázs posztja nem véletlenül lett ilyen népszerű. A székesfehérvári Damniczki cukrászda tulajdonosa érthetően és látványosan magyarázza el, hogy mi lehet a különbség két eperfagylalt között:

Az egyik recept szerint, ahogy ők is készítik, nem meglepő módon leginkább eper van a keverékben (50%-ban), ezen kívül víz, cukor, szentjánoskenyérmagliszt, pektin és citromlé.

Receptajánló:

A másik receptnél elsőre nem is látjuk, hol az eper, mert az bizony kb. 3%-on áll. A gyümölcsfagylaltok legdrágább összetevője a gyümölcs, így azon spórolnak ott, ahol nem a minőség, csak a bevétel számít.

És hogy mi a legolcsóbb összetevő? Megdöbbentő: a levegő!

Érdemes végigolvasni a szakember posztját és legközelebb jól megnézni a fagyit, amit épp venni készülünk. Ahol csak mutatóban raknak gyümölcsöt egy fagylaltba, a 60%-a levegő, a többi meg cukor és pálmazsír, ott bármilyen más galádságra is képesek.

Még több érdekes cikk a Gardenistáról itt.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezek az otthoni praktikák segítenek napégés ellen

Hiába a naptej és az óvatosság, a nyári napsugarak időnként túljárhatnak az eszünkön – a napégés pedig nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is lehet. Szerencsére van néhány egyszerű, otthon is bevethető trükk, amivel gyorsan enyhítheted a tüneteket – ráadásul nem is kerülnek sokba.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))