Cseh csülök magyar átiratban

Sonkás ételek nélkül nincs tökéletes Húsvét, sült csülökkel pedig mindenképpen nagyszerű lesz az ünnepi menünk.

Korábban már írtam róla, hogy Húsvétkor mindig főzök csülköt, az igazság viszont sajnos az, hogy a gyerekek annyira nem szeretik - ők inkább a másnapi maradék húsból készült sült tésztára várnak. Ebben az évben ezért arra gondoltam, hogy kihagyom őket a buliból. A felnőtteknek barna sörben pácolt és sült alsó csülköt készítek, nekik meg összedobok egy pulykából vagy karajból készült rakott husit.

Barna sörben pácolt csülök recept

Honnan jön a barna sörös ötlet? Évekkel ezelőtt, amikor Prágában jártam, betértünk egy óriási étterembe, ahol hosszú sörpadoknál ültek a pirospozsgás arcú emberek, és azon kívül, hogy mindenkinek a kezében ott virított egy hatalmas korsó sör, amikor éppen nem kortyoltak belőle, mindenki a helyi specialitást majszolta. Ez nem volt más, mint a megannyi módon elkészített csülök. Az étlapot böngészve a mi választásunk végül a barna sörös verzióra esett.

Kisebb, “egy személyes” tepsikben lesütött, a sörtől csillogó bőrű darabkákat hoztak a pincérek. Na persze egyedül egy ember ezt meg sem tudta enni, akkorák voltak a porciók, melyekhez még knédli és párolt fehér káposzta is járt. Ezt az emléket felidézve jutottam arra az elhatározásra, hogy idén megalkotom a saját pácolású “malacságomat”.

Tormás-citromos krumplisaláta recept

A recepten, ami saját kitaláció - mivel ott helyben nem is gondoltam rá, hogy elkérjem – annyiban módosítottam, pontosabban magyarosítottam, hogy nem knédlivel és káposztával fogom tálalni a csülköt, hanem egy merőben új értelmezésű tormás krumplisalátával.

A receptet amúgy egyik, interneten való böngészésem során gyűjtöttem be, és nagyon örülök, hogy jó előre kipróbáltam, ugyanis a megadott fűszerezési és citromozási arányokon sokat kellett módosítani ahhoz, hogy fogyasztható legyen a saláta. De amikor a friss torma illata belengi a konyhát az azért valami! Óriási kedvvel várom az ünnepeket és a csülök vs tormás saláta reakciókat. Remélem, másoknak is örömet tudok okozni a szép napon, arról meg csak álmodozom, hogy valamelyik gyermekünk pont ekkor kap majd rá a csülök ízére!

Jövő héten a húsvéti kiegészítő étkekkel foglalkozom, addig is tervezgessük, mi legyen az ünnepi főmenünk!

Gréti

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Címlapról ajánljuk

További cikkek