Cseh csülök magyar átiratban

Sonkás ételek nélkül nincs tökéletes Húsvét, sült csülökkel pedig mindenképpen nagyszerű lesz az ünnepi menünk.

Korábban már írtam róla, hogy Húsvétkor mindig főzök csülköt, az igazság viszont sajnos az, hogy a gyerekek annyira nem szeretik - ők inkább a másnapi maradék húsból készült sült tésztára várnak. Ebben az évben ezért arra gondoltam, hogy kihagyom őket a buliból. A felnőtteknek barna sörben pácolt és sült alsó csülköt készítek, nekik meg összedobok egy pulykából vagy karajból készült rakott husit.

Barna sörben pácolt csülök recept

Honnan jön a barna sörös ötlet? Évekkel ezelőtt, amikor Prágában jártam, betértünk egy óriási étterembe, ahol hosszú sörpadoknál ültek a pirospozsgás arcú emberek, és azon kívül, hogy mindenkinek a kezében ott virított egy hatalmas korsó sör, amikor éppen nem kortyoltak belőle, mindenki a helyi specialitást majszolta. Ez nem volt más, mint a megannyi módon elkészített csülök. Az étlapot böngészve a mi választásunk végül a barna sörös verzióra esett.

Kisebb, “egy személyes” tepsikben lesütött, a sörtől csillogó bőrű darabkákat hoztak a pincérek. Na persze egyedül egy ember ezt meg sem tudta enni, akkorák voltak a porciók, melyekhez még knédli és párolt fehér káposzta is járt. Ezt az emléket felidézve jutottam arra az elhatározásra, hogy idén megalkotom a saját pácolású “malacságomat”.

Tormás-citromos krumplisaláta recept

A recepten, ami saját kitaláció - mivel ott helyben nem is gondoltam rá, hogy elkérjem – annyiban módosítottam, pontosabban magyarosítottam, hogy nem knédlivel és káposztával fogom tálalni a csülköt, hanem egy merőben új értelmezésű tormás krumplisalátával.

A receptet amúgy egyik, interneten való böngészésem során gyűjtöttem be, és nagyon örülök, hogy jó előre kipróbáltam, ugyanis a megadott fűszerezési és citromozási arányokon sokat kellett módosítani ahhoz, hogy fogyasztható legyen a saláta. De amikor a friss torma illata belengi a konyhát az azért valami! Óriási kedvvel várom az ünnepeket és a csülök vs tormás saláta reakciókat. Remélem, másoknak is örömet tudok okozni a szép napon, arról meg csak álmodozom, hogy valamelyik gyermekünk pont ekkor kap majd rá a csülök ízére!

Jövő héten a húsvéti kiegészítő étkekkel foglalkozom, addig is tervezgessük, mi legyen az ünnepi főmenünk!

Gréti

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...